© koen fasseur

Buurtterreur in Brecht blijft maar duren: "Sommigen vrezen hier voor hun leven, wie stopt die man?”

Scheldtirades, lek gestoken autobanden, ingetrapte deuren en ruiten... Volgens buurtbewoners uit de Bethovenstraat het resultaat van een buurman die het op hen gemunt heeft. “Na talloze tussenkomsten van de politie verandert er niets.” De buren vertellen hun verhaal, maar sommige slachtoffers houden zich stil: “Ze zijn bang dat hen iets gaat overkomen.”

britt peeters

De Bethovenstraat is al een tijdje niet meer de rustige straat in hartje Brecht die ze zou moeten zijn. Een buurtbewoner, D. L., zou zowel verbaal als fysiek zijn buren de stuipen op het lijf jagen en al twee jaar lang de hele straat terroriseren. Verschillende Brechtenaren zien de laatste tijd steeds vaker politiecombi’s in de straat.

“Het loopt hier volledig uit de hand”, vertelt buurtbewoner Louis Gommers. De waslijst aan incidenten, zowel bij hem als bij zijn buren, is eindeloos. “Ons op straat uitschelden, met grote messen de buren bedreigen, inbreken, deuren en ruiten inslaan, autobanden lek zetten... Ik kan blijven doorgaan. De politie staat hier nagenoeg elke dag en er zijn al tientallen pv’s opgemaakt. Maar ondertussen verandert er niets”, klinkt het moedeloos.

© koen fasseur

Ook buurvrouw Sandra kan erover meespreken. “Hij had eens slaande ruzie met zijn vrouw. Omdat ik er niet van kon slapen, probeerde ik hen te kalmeren. Voor ik het wist trok zijn vrouw een groot stuk uit mijn haar, wat nog steeds zichtbaar is. Ook heeft hij al meermaals de draad tussen onze hagen kapot gesneden, vergif voor mijn kat in onze tuin gestrooid en mijn nummerplaat gestolen. Om nog maar te zwijgen van het oorverdovende lawaai dat we elke dag horen. In het jaar dat ik hier woon, heb ik al veertig meldingen gemaakt bij de politie. Het is niet meer leefbaar.”

Deur met bijl ingegooid

Buurman Michael heeft in enkele weken tijd al tweemaal de banden van zijn auto moeten vervangen omdat ze ’s nachts lek werden gestoken. En afgelopen maandag lag er een omvergegooide pot witte verf op de motorkap van Michaels auto.

Vreemd genoeg zou L. ook schade aan zijn eigen woning berokkenen. “Een tijdje geleden zagen we hoe hij zijn eigen deur met een bijl aan het ingooien was. Bij onze buurman aan de rechterkant deed hij hetzelfde, daar hangt nu voorlopig een houten plaat. Onvoorstelbaar”, zegt Louis.

© koen fasseur

“Iedereen is het beu. In twee jaar tijd zijn er al vijf van onze buren vertrokken, omdat ze de chaos niet meer aankonden. Enorm spijtig, maar we kunnen het hen niet kwalijk nemen.” Waarom de man zijn buren kwaadwillig blijft opzoeken, is een raadsel. Louis: “Ik woon hier al twintig jaar en heb nooit met iemand een probleem gehad. Toen hij en zijn gezin hier twee jaar geleden kwamen wonen, was er aanvankelijk ook geen probleem. Maar hij is steeds dronken als hij toeslaat en onder invloed van drugs. En dan loopt het uit de hand. Er heeft nooit iemand van de buren ruzie met hem gemaakt, en toch behandelt hij ons op deze manier, dat verdienen we niet.”

Onder de buurtbewoners zijn enkele alleenstaande vrouwen, die volgens Sandra hun huis niet meer uit durven komen. “Die vrouwen vrezen letterlijk voor hun leven. Ze zijn zelfs bang om hun verhaal te doen, uit angst dat D. achter hen aan zal komen.”

De buren voelen zich in de steek gelaten door de politie en het bestuur, omdat er volgens hen na al die tijd nog steeds geen actie ondernomen is. “De politie komt steeds snel ter plaatse, maar al wat ze doen is bemiddelen. Ondertussen blijft D. maar doorgaan en leven wij nog steeds in angst. Het wordt hoog tijd dat er iets verandert, of de Bethovenstraat zal leeglopen.”

© RR

Burgemeester Luc Aerts (CD&V) is op de hoogte van de situatie in de Bethovenstraat. “We zijn ons ervan bewust dat er zich in de buurt een groot maatschappelijk probleem afspeelt. De rust in de straat is zo al meermaals in het gedrang gekomen. De politie volgt de hele situatie van nabij op. Bovendien heb ik de betrokkenen een plaatsverbod opgelegd. Dat plaatsverbod mag ik tweemaal met één maand verlengen en dat is ondertussen al een eerste keer gebeurd.”

We begrijpen de frustratie van de buurt, maar uiteraard is het helemaal niet vanzelfsprekend om zomaar iemand van zijn vrijheid te beroven. We zijn afhankelijk van procedures en inhoudelijke eisen, en alles moet op een correcte manier afgewogen worden. Maar dat neemt niet weg dat we er volop mee bezig zijn. Ook de Procureur des Konings is op de hoogte gesteld.”

Uiteraard hebben we geprobeerd om D. L. om een reactie te vragen, maar hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.