Direct naar artikelinhoud
Politiek

Mathias De Clercq: "Ik heb geen lessen te leren van N-VA"

Mathias De Clercq.Beeld BELGA

"Ik ben dé kandidaat-burgemeester in Gent. Ik heb geen lessen te leren van de N-VA. Karikaturen en slogans zijn één ding, besturen is iets anders. Ik wil de lead nemen." Dat zei een kordate Mathias De Clercq (Open Vld) vanmiddag in De Meulemeester in Debat, het online debatprogramma van VTM Nieuws

In een interview met De Zondag sprak partij- en stadsgenoot Guy Verhofstadt gelijkaardige woorden over De Clercq. "Hij zou de beste burgemeester zijn voor Gent. Hij combineert ervaring als schepen en jeugdig enthousiasme, een zeldzame combinatie."

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het de jonge lijsttrekker ook niet. Het wordt de burgemeesterssjerp of niets. "Ik wil gaan voor het burgemeesterschap, ik heb er goesting in. Het is nu het moment als ze mij als burgemeester willen. Ik word geen schepen onder een andere burgemeester."

Coalitie

De Clercq laat niet in zijn kaarten kijken wanneer hem gevraagd wordt met welke partij hij wil besturen. "Ik lonk niet naar links, ik lonk niet naar rechts, ik lonk naar de stem van de Gentenaar", zegt hij. "Als ik aan de lead kom, zal het progressief zijn of niets zijn."

Huidig burgemeester Daniël Termont (sp.a) maakte een tijd geleden alvast geen goede beurt bij de Open Vld'er, toen hij in De Meulemeester in Debat zei te twijfelen aan een nieuwe coalitie met Open Vld. "Als ik Mathias bezig zie, kies ik inhoudelijk voor Mieke Van Hecke", klonk het. 

De Clercq zegt daarvan geschrokken te zijn, maar uit zelf ook twijfels over een nieuwe paarse coalitie. "Paars was een krachtige motor", zegt hij, "maar ik stel vast dat onze rode partner door Groen naar links is opgeschoven. Het moet opnieuw een progressief centrumverhaal worden."

Al kiest hij ook niet zomaar voor N-VA. "Dat rechtse gedoe is mijn ding niet. Ik volg het identiteitsverhaal van N-VA niet."

Twitter bericht wordt geladen...