Afzetprijzen industrie zetten daling voort

Nieuws
De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 1,8 procent.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 07:07
Afbeelding
beeld anp

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. In februari was olie nog dik 3 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart 1,1 procent goedkoper dan in maart 2023. In februari lagen de prijzen 2,8 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 5,0 procent lager dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 8,5 procent lager dan in februari 2023.

In de elektrotechniek, auto- en machine-industrie waren wel stijgingen van de afzetprijzen te zien, met plussen tot 4,9 procent. De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Afbeelding

Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembussen. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

Afbeelding

Agent die gewond raakte in Mannheim ligt in kunstmatige coma

De politieagent die vrijdag gewond raakte bij de mesaanval in het Duitse Mannheim ligt in een kunstmatige coma. Een woordvoerder van de politie laat weten dat hij nog altijd in levensgevaar verkeert.

Afbeelding

Medewerker marechaussee omgekomen bij woningoverval op Curaçao

Op Curaçao is een medewerker van de Koninklijke Marechaussee omgekomen bij een gewapende woningoverval. Dat meldt de marechaussee.

Afbeelding

Hinder op HSL-spoor tussen Amsterdam en Rotterdam

Een seinstoring leidt zaterdag gedurende een groot deel van de dag tot hinder op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. Door de storing reden er na 07.30 uur urenlang geen treinen op het traject.

Afbeelding

Vrouw naakt en gewond gevonden na mishandeling Terneuzen

Een 35-jarige vrouw uit Schoondijke (Zeeuws-Vlaanderen) is zaterdagochtend naakt en gewond aangetroffen in Terneuzen. Een 39-jarige man uit Graauw, ook in Zeeuws-Vlaanderen, is aangehouden voor haar mishandeling. Ook reed hij onder invloed van alcohol en drugs.