Anderlecht strikt “het grootste talent van België”: Ilyes Bennane verlaat de jeugd van Genk en trekt naar paars-wit

Het is gebeurd. Ilyes Bennane (13), het supertalent én de jongste Belgische international ooit, tekent bij Anderlecht. Een maand geleden werd duidelijk dat de dribbelaar RC Genk zou verlaten. Club Brugge hield er zijn handen van af.

Jürgen Geril

Het is al eventjes zo dat België en Marokko in de ban zijn van Ilyes Bennane. De jonge offensieve middenvelder uit het Waalse Verviers is een fenomeen. Hij voetbalde vroeger voor de jeugd van Eupen en Standard, maar sinds zijn 9 jaar kwam Bennane uit voor RC Genk. Door zijn enorme skills en dribbelvaardigheid kwam hij bij de Limburgers als 13-jarige uit voor de U15. Twee leeftijdscategorieën hoger dus. In februari werd Bennane zelfs de jongste Belgische international ooit. Het jonkie speelde toen al bij de Belgische U15, maar ook Marokko trok al fel aan zijn mouw. Daar liggen zijn roots.

De samenwerking met RC Genk liep echter spaak. Een maand geleden werd aangekondigd dat Bennane de Genkse jeugd zou verlaten. Er was meteen heel veel interesse. Onder meer het Franse Lille sprong op het dossier en ook Ajax en Leverkusen werden genoemd, maar de voorkeur ging uit naar een Belgische club. Anderlecht en Club Brugge voerden de forcing, het is paars-wit dat de youngster nu binnenhaalt.

Over de breuk met Genk bestaan er verschillende versies. Volgens de entourage van Bennane ontstond er discussie over de leeftijdscategorie waarin Bennane zou terechtkomen. Zijn vader wilde naar verluidt niet meer dat hij twee leeftijdscategorieën hoger zou voetballen omdat het fysieke verschil tussen een 13-jarige en de pubers/mini-volwassenen bij de U15 te groot werd. Nochtans is dat iets wat Genk normaal gezien niet doet. Vreemd. Bij Anderlecht sluit Ilyes Bennane volgend seizoen aan bij de U15, slechts één categorie boven zijn ware leeftijd.

Geen zotte eisen

Een andere versie is dat de eisen van de familie Bennane wat buitensporig waren en dat ze soms bepaalde grenzen overschreden. Onze reporter zag bijvoorbeeld een match van de Genkse U15 waarin Bennane na een uur werd gewisseld, waarna hij meteen de kleedkamer indook en zijn ouders hem mee naar huis namen nog vóór de match afgefloten was.

Volgens sommige bronnen kaatste de interesse van Club Brugge daarna trouwens ook af op de wensen van de Bennanes, maar op Anderlecht geven ze aan dat zotte eisen niet aan de orde zijn. Ilyes Bennane krijgt er geen voorkeursbehandeling: niet op financieel vlak en niet wat zijn statuut binnen de club betreft. Het zit ook niet meer in het beleid van Anderlecht om bepaalde limieten te overschrijden. Zolang/als er onrealistische wensen zijn, komt er geen deal. Die tijden zijn voorbij.

Aangezien Ilyes Bennane al een maand geleden vertrok bij RC Genk, onderhield hij zijn conditie in april met individuele begeleiding in zijn geboorteplaats Verviers. Nu er klaarheid is over zijn toekomst, mag hij straks al meetrainen met de Anderlecht-jeugd. Vanaf volgend seizoen mag het “grootste talent van België” dan ook wedstrijden spelen met RSCA.

LEES OOK. Een incident in zijn laatste match was de druppel: waarom “grootste talent van België” Ilyes Bennane (13) plots zonder club zit

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL