Direct naar artikelinhoud
Nieuws Politiek

Zeven oud-senatoren stappen naar rechter vanwege plafonnering pensioen

Behalve cd&v’ers Hugo Vandenberghe, hier te zien op archiefbeeld, trekken ook partijgenoot Erik Matthijs en MR-politici François-Xavier de Donnea, Jacques Brotchi, Guy Saulmont en Pierre Hazette en PS’er Elie De Worme naar de rechtbank.

Zeven voormalige senatoren stappen naar de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel tegen de pensioenkas van de Senaat. Ze willen zo de plafonnering van hun pensioen aanvechten, schrijft L’Echo vandaag. Onder de zeven zijn vijf Franstalige politici, maar ook cd&v’ers Erik Matthijs en Hugo Vandenberghe.

De Senaat maakte, na de heisa over de pensioenen voor parlementsleden, een einde aan de cumul van pensioenen. Die liet hen toe om het op 7.813 euro bruto per maand vastgelegde plafond met 20 procent te overschrijden.

Behalve cd&v’ers Matthijs en Vandenberghe trekken ook MR-politici François-Xavier de Donnea, Jacques Brotchi, Guy Saulmont en Pierre Hazette en PS’er Elie De Worme naar de rechtbank.

“Mijn cliënten menen dat hun sociale rechten zijn ontnomen waarvoor ze premies hebben betaald”, stelt hun advocaat Geoffroy Generet. Hij zegt dat het om verschillende honderden euro’s per maand gaat. “Deze rechten zijn ingetrokken om redenen die met de tijdsgeest verband houden, en vaak wordt de moraal aangehaald. Maar wat is er mis met een pensioen waarvoor je hebt betaald?”

De zaak komt in september voor de rechter. De oud-senatoren zullen, als voorzorgsmaatregelen, vragen om het herstel van hun sociale rechten, voordat de rechtbank later over de grond van de zaak beslist, aldus de advocaat.