Michel Engelen bij enkele decorstukken die de zomerbar apart moesten maken.© Marc Peeters

Oude cockpit en saharatent staan klaar, maar broer Maurice Engelen mag zomerbar niet openen: “Alles wordt hier afgeblokt”

Olen -

Michel Engelen (61) zit met de handen in het haar. De broer van Praga Khan-frontman Maurice Engelen had gehoopt over een paar weken een zomerbar te kunnen openen in Sint-Jozef Olen. Het gemeentebestuur trekt om een aantal redenen een streep door die plannen. “Maurice ging er mee voor zorgen dat we beginnende muzikanten een podium konden bieden”, zegt Michel.

Marc Peeters

Michel Engelen kocht zo’n veertien jaar geleden een gebouw vlak bij het Olens broek. Het was ingericht als manege omdat hij iets met paarden wilde doen. Achterliggend probleem was dat het pand belast was met een bouwovertreding. Onder meer daarom kon het café in het complex niet officieel vergund worden, maar dat werd pas later duidelijk. “Nu ik met pensioen ben, wilde ik wat met het pand gaan doen”, vertelt Michel. “Waarom geen zomerbar naast het gebouw? We zitten hier in een rustige omgeving, zonder al te veel woningen in de buurt.”

Engelen begon alvast met de inrichting. En daar was over nagedacht. “Via een kennis heb ik vliegtuigonderdelen kunnen kopen. Een oude cockpit moest de blikvanger worden. Ik heb ook echte vleugels van een vliegtuig die een nieuwe bestemming gingen krijgen als tafel waar je met een heleboel mensen aan kan zitten. Een wagen die als podium kan dienen, een toiletwagen en uiteraard een tapwagen zouden het geheel afmaken. Samen met een soort van saharatent om alles te beschermen tegen zon en regen...”

Het zou allemaal zo mooi geweest zijn. “Maurice Engelen, in het muziekwereldje bekend als Praga Khan, is mijn broer. Hij zou er mee voor gezorgd hebben dat we in de zomerbar beginnende muzikanten een podium konden bieden.” Maar zoals de kaarten vandaag liggen zal daar weinig van in huis komen.

“De locatie ligt in een landbouwzone en vlak bij verontreinigde terreinen. Er is ook het dossier van de bouwovertreding en geluidsoverlast is een bezorgdheid. Bovendien is er ook onvoldoende parkeergelegenheid”

Seppe Bouquillon (CD&V)

Burgemeester Olen

Verkeer

“Er zijn tal van redenen waarom we een zomerbar aan Neerheide wettelijk gewoon niet kunnen vergunnen”, zegt burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V). “De locatie ligt in een landbouwzone en ligt ook vlak bij verontreinigde terreinen. Er is ook het dossier van de bouwovertreding. Ook geluidsoverlast is een bezorgdheid. De aanvrager houdt rekening met honderden bezoekers op topdagen. Daar is Neerheide niet op berekend. Er is ook onvoldoende parkeergelegenheid.”

Dit laatste spreekt Engelen alvast tegen en hij toont een voormalige paardenweide waar flink wat auto’s kunnen staan. “Ik ben altijd een ondernemend iemand geweest met een sociaal engagement. Deze omgeving heeft zo veel potentieel. Ik vind het dan ook zeer spijtig dat dit alles zomaar wordt afgeblokt.” Engelen weet nog niet wat hij gaat doen.

“Was het onverstandig al aan de slag te gaan voor het licht op groen stond? Misschien wel. Maar het opruimen en wat verfraaien van de omgeving rond het hoofdgebouw is geen verloren moeite en geeft het geheel wat meer uitstraling. Daarom wil ik dit afronden. Mogelijk komt dit pand ooit terug op de markt. En ik kan natuurlijk deze zomer zelf nog altijd een pint drinken in mijn eigen tuin.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer