Afzetprijzen industrie zetten daling voort

Nieuws
De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen waren in maart gemiddeld 0,9 procent lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Het is de elfde maand op rij dat de afzetprijzen dalen, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een maand eerder bedroeg de prijsdaling 1,8 procent.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 07:07
Afbeelding
beeld anp

Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de producentenprijzen sterk samen met de prijzen van ruwe aardolie. In maart kostte een vat ruwe North Sea Brent ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. In februari was olie nog dik 3 procent goedkoper dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in maart 1,1 procent goedkoper dan in maart 2023. In februari lagen de prijzen 2,8 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in maart 5,0 procent lager dan een jaar eerder. In februari lagen de prijzen 8,5 procent lager dan in februari 2023.

In de elektrotechniek, auto- en machine-industrie waren wel stijgingen van de afzetprijzen te zien, met plussen tot 4,9 procent. De producentenprijzen kunnen invloed hebben op de inflatie omdat ze worden doorberekend aan afnemers. Bij sterk stijgende afzetprijzen kan de inflatie worden aangewakkerd, terwijl bij de dalende prijzen de inflatie wordt afgeremd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

Afbeelding

Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet 'geen breuk met het verleden' in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen.

Afbeelding

Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

Afbeelding

Geen Brits onderzoek meer naar samenwerking Microsoft en Mistral

De Britse mededingingsautoriteit tekent geen bezwaar aan tegen de samenwerking op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen Microsoft en de Franse start-up Mistral.

Afbeelding

Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afl..

Afbeelding

1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking.