© JAA

Red De Voorkempen lauwert Fons Mees

Red De Voorkempen heeft zijn Groene Dwarsligger uitgereikt aan Fons Mees. De inmiddels 83-jarige Groene Fietser uit de Antwerpse polder lag zowel aan de basis van het actiecomité zelf als van de partij Groen.

jan auman

Red De Voorkempen reikt de symbolische prijs ieder jaar uit aan mensen uit de regio die zich op het vlak van leefmilieu bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. “En daar hoort Fons Mees zeker bij. Zijn verdiensten kunnen niet overschat worden”, aldus Paul Staes, oud-Europees Parlementslid voor Groen en voorzitter van Red De Voorkempen.

Duwvaartkanaal

Mees, geboren en getogen in de Antwerpse polder, voerde begin jaren zeventig al actie om het Duwvaartkanaal te dwarsbomen. De strijd leek hopeloos, want de regering had alles al beslist. Men was zelfs hier en daar al begonnen met de waterweg tussen Oelegem en Zandvliet uit te graven. Getuige daarvan de E10-waterplas tussen Schoten en Sint-Job.

Mees, een bescheiden gemeentearbeider, vond strijdmakkers in Marcel Verbruggen en Paul Staes. Onder leiding van dit trio kon een in Vlaanderen tot dan toe ongeziene groene burgerbeweging haar slag toch thuishalen. Dat was onder meer te danken aan zichtbare protestacties op de fiets. Meteen was de voedingsbodem gelegd om de partij Agalev, het huidige Groen, te doen ontstaan, al zou Mees zelf nooit politiek verkozen geraken.

Met zijn fiets zou Fons Mees later altijd geassocieerd blijven. Hij voerde er ook actie mee voor het behoud en de leefbaarheid van het dorp Doel. Hij reed met dat doel voor ogen meerdere keren heel Vlaanderen door en zelfs tot in Santiago de Compostella. Die strijd bracht hem ook tot op het spreekgestoelte van het Vlaams Parlement.

Het verdwijnen van de polderdorpen is een constante zorg gebleven voor Fons Mees. Nadat hij 1984 werd aangereden door een auto, is hij zich ook gaan inzetten voor betere en veiliger fietspaden. Ook een vaste fietsverbinding tussen linker- en rechter-Scheldeoever is altijd een strijdpunt gebleven voor hem. In die zin zijn de fietssnelwegen die nu her en der worden aangelegd eigenlijk de uitwerking van een idee van Fons Mees.