Direct naar artikelinhoud
Aung San Suu Kyi

“Teleurgesteld” Amnesty trekt eretitel van Aung San Suu Kyi in

Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi voortaan verguisd door Amnesty InternationalEPA/HOW HWEE YOUNGBeeld EPA

Amnesty International kondigt aan dat Aung San Suu Kyi niet langer titularis is van de Ambassador of Conscience Award, de hoogste eretitel die de mensenrechtenorganisatie jaarlijks uitreikt.

De mensenrechtenorganisatie is teleurgesteld dat Aung San Suu Kyi zich niet uitsprak tegen misbruiken gepleegd door het leger tegen de Rohingya. “Tijdens een golf van geweld tegen de Rohingya heeft het Myanmarese leger duizenden mensen gedood, meisjes en vrouwen verkracht, jongens en mannen gefolterd en opgesloten, en honderden huizen en dorpen platgebrand. Meer dan 720.000 Rohingya moesten naar Bangladesh vluchten.”

Volgens Amnesty heeft Aung San Suu Kyi ook toegestaan dat de regering “zelf haat aanwakkerde tegen de Rohingya door hen te labelen als ‘terroristen’ en hen te beschuldigen van het platbranden van hun eigen huizen en van ‘faken’ van verkrachting. Het stilzwijgen van Aung San Suu Kyi over dit onrecht is een van de redenen waarom we haar status als Gewetensambassadeur niet langer kunnen rechtvaardigen”, zegt Amnesty secretaris-generaal Kumi Naidoo.

Aung San Suu Kyi behoudt wel haar Nobelprijs voor de Vrede die ze in 1991 ontving, het Nobelprijscomité liet vroeger al weten dat ze haar vredesprijzen nooit intrekt.