Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Na de kritiek: “Trump annuleerde bezoek aan militaire begraafplaats om geen files te veroorzaken”

Trump (midden) was dit weekend aanwezig op de herdenkingsplechtigheid in Parijs.Beeld Photo News

Amerikaans president Donald Trump kreeg heel wat kritiek nadat hij dit weekend het bezoek aan een Amerikaanse militaire begraafplaats in Frankrijk annuleerde. Het was te slecht weer, klonk het zaterdag bij het Witte Huis. Intussen zegt woordvoerster Sarah Sanders dat Trump het verkeer niet in de war wou sturen.

Afgelopen zaterdag blies het Witte Huis de afspraak van Trump aan een militaire begraafplaats af. Het was een gure herfstdag en het weer zat niet mee. Maar dat had de president van Amerika niet mogen verhinderen zijn respect te betuigen aan gesneuvelden, vinden velen. Tenslotte vierde men de honderdjarige vrede na de Eerste Wereldoorlog. Vele critici deelden dan ook hun onbegrip en kritiek.

Nicholas Soames, een conservatief parlementslid en kleinzoon van Winston Churchill deelde zijn ongenoegen via Twitter: “Zij stierven recht voor het gezicht van hun vijand. Die zielige inadequate Trump durft niet eens het weer te trotseren om zijn respect te betuigen aan de gesneuvelden.” 

Twitter bericht wordt geladen...

Ook de Amerikaanse diplomaat Nicolas Burns noemde de keuze van de president “verbazingwekkend”. “Respect tonen en beleefd zijn, zijn Amerikaanse waarden”, zo tweet hij. 

Twitter bericht wordt geladen...

Om de inwoners van Parijs niet te hinderen

Als reactie op de kritiek beweerde woordvoerster Sarah Sanders dat het bezoek inderdaad afgelast werd wegens het weer, maar in combinatie met het verkeer. Door de slechte weersomstandigheden zouden de wegen slecht zichtbaar zijn. Bovendien zou een Amerikaans konvooi talrijke afgesloten wegen vereisen. 

“President Trump wilde de stad en de inwoners geen onverwachte hinder bezorgen”, aldus Sarah Sanders. Ze voegde er nog aan toe dat de rit naar Aisne-Marne, de militaire begraafplaats, 2,5 uur in beslag zou nemen. 

Ook een vlucht per helikopter was uitgesloten wegens het slechte weer. In de plaats van het bezoek lunchte Trump met zijn vrouw, Frans president Macron en diens echtgenote Brigitte.

Donald Trump, Melania Trump, Emmanuel Macron en zijn echtgenote Brigitte lunchten zaterdagmiddag samen.Beeld Photo News