Direct naar artikelinhoud
Analyse

Wie zijn Filip Dewinters foute vrienden met diepe zakken?

Filip Dewinter (Vlaams Belang).Beeld Photo News

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter heeft veel foute vrienden in het buitenland: Vladimir Poetin, Bashar al-Assad, de Griekse neonazi’s van Gouden Dagenraad en nu raakt ook bekend dat hij jarenlang hand-en-spandiensten leverde aan een Chinese spion met hooggeplaatste contacten in Peking. Rode draad in Dewinters netwerk: het zijn allemaal anti-Amerikaanse tegenstanders van de liberale democratie die over bovengemiddelde financiële middelen beschikken.

Chinese vioolbouwer die vooral Belgische politici wou ontmoeten

Het Laatste Nieuws onthulde dat Filip Dewinter gedurende vijf jaar advies verleende aan de Shao Changchun: een rijke Chinees die zich voordeed als vioolbouwer maar vooral geïnteresseerd was in politieke contacten met Belgische hooggeplaatsten. De krant beweert dat Dewinter in 2017 25.000 euro ontving voor zijn diensten, iets wat de Vlaams Belanger ontkent. Wat Dewinter niet zal ontkennen, is dat hij in het recente verleden al meermaals internationale banden smeedde met controversiële vrienden.

Lees ook

Wat wilde de Chinees Shao Changchun eigenlijk bereiken met zijn ‘viooldiplomatie’?

Shao ChangchunBeeld RV

Grote fan van Poetins ‘geleide democratie’

Ongetwijfeld de belangrijkste internationale speler met wie Filip Dewinter en andere Vlaams Belangers nauwe banden onderhouden, is de Russische president Vladimir Poetin. Regelmatig praat Dewinter in lyrische bewoordingen over Poetin: “Hij is voor mij een politiek voorbeeld.”

In 2016 reist Dewinter met een parlementaire delegatie naar Moskou waar hij onder anderen de toenmalige vicepremier Rogozin ontmoet. Dewinter treedt ook op als verkiezingswaarnemer bij de Russische verkiezingen.

De contacten met Moskou verlopen vooral via partijgenoot Frank Creyelman, een voormalig lid van de Vlaamse Militanten Orde (VMO), Vlaams Blokker van het eerste uur en jarenlang Vlaams parlementslid.

De bewondering voor Poetin lijkt in de eerste plaats ideologisch gedreven. Dewinter apprecieert de anti-Amerikaanse, antimulticulurele standpunten van Poetin, die zich steevast opwerpt als een tegenstander van de globalisering en de liberale democratie.

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa

Dewinter is verre van de enige extreemrechtse leider die met Poetin koketteert. Ook de Oostenrijkse FPÖ, het Duitse AfD, de Italiaanse Lega Nord en Marine Le Pen onderhouden contacten met Poetin. Van die laatste is bewezen dat ze haar campagnes via Moskouse leningen liet financieren.

Afgelopen weekend maakte het Vlaams Belang zich in de persoon van Jan Penris trouwens nuttig als ‘verkiezingswaarnemer’ bij het omstreden pro-Russische referendum in de Oekraïense regio’s Donetsk en Loegansk. Ook op het appel was de extreemrechtse Belg Kris Roman die zich al meermaals uitsprak voor een “wit Europa tussen Gibraltar en Vladivostok”.

Bashar al-Assad: ‘dam tegen moslimfundamentlisten’

Bashar al-Assad.Beeld EPA

Dewinter mocht al tweemaal op de koffie bij de de Syrische president: in 2015 en 2017. Dat gebeurde volgens meerdere bronnen op kosten van het regime.

In zijn reisverslagen omschrijft Dewinter het Assad-regime als het slachtoffer van de radicaal islamistische legers van IS en Al Qaida dat zichzelf verdedigt tegen een fundamentalistische invasie. Over de tienduizenden folterslachtoffers van het Assad-regime schrijft hij niet.

Naar verluidt reisde Dewinter naar Syrië op aanraden van Poetin en was het vooral bedoeld als pr-operatie om de Russische militaire interventie in Syrië goed te praten.

Praten met de Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad: een brug te ver

De leider van de Gouden Dageraad, Nikos Michaloliakos, tijdens een persconferentie in Athene.Beeld AFP

In november 2016 reizen Dewinter, Anke Van dermeersch, Kamerlid Jan Penris en – opnieuw – Frank Creyelman naar Griekenland om een antimigratiecongres van neonazipartij Gouden Dageraad bij te wonen. Dewinter en Van Dermeersch houden een toespraak op het partijhoofdkwartier.

Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken was dit een brug te ver. Hij tikte Dewinter hard op de vingers, maar daarna werd de kwestie weer snel toegedekt.

Toen Terzake-ankervrouw Kathleen Cools de terechte vraag stelde wie de trip betaald had, antwoordde een geïrriteerde Dewinter bijzonder vaag: “De middelen zijn aangewend vanuit fondsen die daarvoor ter beschikking zijn gesteld.”

Een selfie met Steve Bannon, maar voorlopig niet meer dan dat.

Steve Bannon.Beeld AP

In juni 2018 plaatst een trotse Dewinter een selfie met Steve Bannon op Twitter. De voormalige Trump-adviseur en Alt-right ideoloog Bannon is op dat moment in Londen en probeert The Movement van de grond te krijgen: een pan-Europese extreemrechtse beweging die een front moet vormen bij de Europese verkiezingen van mei 2019. Hoewel Dewinter en Bannon stralend op de selfie staan, blijft echte samenwerking voorlopig uit.

Bannons manoeuvre wordt als té Amerikaans beschouwd, wat niet belet dat extreemrechtse politici momenteel drukdoende zijn om in de aanloop van de Europese verkiezingen een front te vormen.