Direct naar artikelinhoud
Huwelijk

Zeg niet langer ‘gescheiden’, maar ‘ongehuwd’

Mensen kunnen zogeheten stigma in overheidspapieren laten wissen
Beeld shutterstock

Wie gescheiden is, zal niet langer zo moeten geboekstaafd staan bij de overheid. Hij of zij kan zijn burgerlijke staat laten aanpassen naar ‘ongehuwd’, zo werd vanochtend gestemd in het parlement. 

Voor veel mensen is het  confronterend om telkens de term ‘uit de echt gescheiden’ te zien verschijnen op officiële papieren. Niet alleen wordt soms een pijnlijke herinnering bovengebracht, sommigen beschouwen het als een soort stigma.

Dat verandert nu. Wie gescheiden is, hoeft niet langer die titel te dragen als burgerlijke staat. Hij of zij krijgt de keuze om terug te keren naar de status van ‘ongehuwd’. Ook weduwen en weduwnaren krijgen die kans. Een wetsvoorstel in die zin werd vanochtend goedgekeurde in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een verplichting. Tot nu verdween de vermelding ‘gescheiden’ enkel wanneer iemand opnieuw trouwde.

Het waren Open Vld-Kamerleden Sabien Lahaye-Battheu (intussen overgestapt naar het West-Vlaamse provinciebestuur) en Carina Van Cauter die eind 2017 een wetsvoorstel in die zin indienden. Niet veel later sprongen ook onder meer N-VA en PS mee op de kar.

Open Vld-Kamerlid Carina Van CauterBeeld BELGA

De steun voor het voorstel was erg breed. Enkel meerderheidspartij CD&V stemde uiteindelijk tegen.  

Privacy

“Het kan nog altijd kwetsend overkomen om de term ‘gescheiden’ telkens op attesten te moeten zien verschijnen, ook al is het al meer dan 10 jaar geleden”, zegt N-VA’er Kristien Van Vaerenbergh, die vorige legislatuur al een gelijkaardig voorstel indiende. Het geraakte toen niet tijdig gestemd.

Het kan nog altijd kwetsend overkomen om de term ‘gescheiden’ telkens op attesten te moeten zien verschijnen, ook al is het al meer dan 10 jaar geleden
Kristien Van VaerenberghN-VA-Kamerlid

Er is bovendien een privacykwestie, vult Van Cauter aan. “Stel: je moet bij een sollicitatie een officieel document toevoegen waarop staat dat je gescheiden bent. Dat is toch niet relevant?”

Burgerlijke stand

In de burgerlijke stand houdt de overheid belangrijke informatie bij van de burgers om hen te kunnen identificeren. Het gaat om de voornaam, naam, het geslacht, de nationaliteit maar ook informatie over afstammings- en huwelijksbanden. 

Een naam of voornaam wijzigen kan al vrij eenvoudig, binnenkort dus ook de huwelijksstatus. Het voorstel zal geen juridische invloed hebben, bijvoorbeeld op de verworven rechten van de kinderen. 

Hoe de burger zijn status juist kan laten aanpassen, moet nog bepaald worden door de regering. Allicht zal een bezoekje aan het gemeentehuis volstaan, zo menen de parlementsleden.