Direct naar artikelinhoud
Geluk

België zakt op ranglijst gelukkigste landen

België zakt op ranglijst gelukkigste landen
Beeld Sven Franzen

Ons land bekleedt de achttiende plaats in de rangschikking van gelukkigste landen van het World Happiness Report. Daarmee staat ons land twee treden lager dan vorig jaar. De Scandinavische landen nemen traditiegetrouw de kopposities in.

België moet dan wel twee plaatsen prijsgeven, maar dat heeft vooral te maken met de betere resultaten van andere landen. Vorig jaar stond ons land op de 16de plaats met een nagenoeg identieke geluksscore, maar het Verenigd Koninkrijk en Luxemburg zijn nu over België gesprongen. Bovenaan de ranglijst staat net als vorig jaar Finland. Denemarken en Finland vervolledigen het podium maar doen wel haasje-over. Onze noorderburen doen het daarnaast uitstekend met een vijfde plaats, net onder IJsland.

De ranglijst baseert zich op een gemiddelde van geluksindicatoren voor de jaren 2015-2017. Onder meer het bbp en de gemiddelde levensverwachting worden daarin meegerekend, maar ook de perceptie die inwoners hebben over corruptie in een land en de vrijheid die ze zelf zeggen te hebben over hun levenskeuzes.

Die vrijheid is een van de indicatoren waarop ons land nog vooruitgang kan boeken: wereldwijd staat België op dit punt maar 53ste in de rangschikking. Wel is er een erg goeie score in de verdeling van geluk over de gehele bevolking: slechts zes landen scoren hier beter. 

Het World Happiness Report is hier te vinden.