© BELGAONTHESPOT

Thomas More Mechelen gebruikt Immersive Room tijdens opleiding Verpleegkunde

De studenten Verpleegkunde van de hogeschool Thomas More in Mechelen testen sinds begin van dit academiejaar een Immersive Room. In deze ruimte wordt een echte situatie gesimuleerd, waardoor de studenten meteen de druk van echte situaties ervaren. Het helpt hen om stressbestendiger te worden. De Immersive Room en alle software kostte de hogeschool zowat 50.000 euro en is uniek voor een opleiding in de Benelux. Vanaf volgend academiejaar wordt ze in de vier opleidingsjaren ingezet.

De Immersive Room zorgt vooral dat de beleving echt aanvoelt. “Er zijn video en bewegend beeld, geluiden en in een latere fase ook geuren”, zegt Carl Vanspauwen, skillslabverantwoordelijke Thomas More Mechelen. “De studenten krijgen dus een levensechte pop, die ook reageert op vragen, en kunnen zo enkele situaties inoefenen.” De studenten vergeten dat de situatie gesimuleerd wordt door projecties op de muur en reële geluiden. “Ze passen alle handelingen die ze in het skillslab hebben geleerd nu toe in een gesimuleerde realiteit, die snel kan veranderen. Daardoor leren ze omgaan met levensechte situaties en ervaren ze hoe het is om onder druk te handelen”, zegt Vanspauwen.

© BELGAONTHESPOT

Na de oefening volgt telkens een uitgebreide debriefing. “Die is minstens even belangrijk, want je leert er je sterktes en tekortkomingen kennen, maar we merken dat studenten vooral leren uit wat er fout gaat”, zegt Danielle Van Horenbeeck, opleidingsmanager Verpleegkunde.

Topdokters

De Immersive Room is het afgelopen jaar regelmatig getest, vanaf volgend academiejaar wordt ze in de vier opleidingsjaren ingezet. Voor de officiële inhuldiging werd dokter Dimitri Aerden, bekend van het VIER-programma ‘Topdokters’, uitgenodigd in Mechelen. “Ik ben zwaar onder de indruk”, zegt hij. “Ik ben zelf piloot en je leert vliegen met een vliegsimulator. Dit is vergelijkbaar. Je wordt stressbestendig, het is de eerste keer dat ik zo’n simulator zie in een pedagogische setting. Alles gebeurt gecontroleerd en in een veilige omgeving, je kan niets verkeerds doen en leert er enorm veel uit.”

De Immersive Room kostte 50.000 euro, de software bevat zowat 150 realistische scenario’s en leert de studenten de realiteit voor ze op het werkveld gaan voor stages.

© BELGAONTHESPOT

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER