Direct naar artikelinhoud
WK voetbal

Duitse ex-internationals spuien harde kritiek op Mannschaft

Vooral Mesut Özil krijgt het zwaar te verduren.Beeld EPA

SOS Duitsland: de roep om de Mannschaft na de schok tegen Mexico grondig om te gooien tegen Zweden, klinkt luid. Enkele Duitse ex-internationals branden vooral Mesut Özil en Sami Khedira af.

Liefst zeven Duitse internationals die zaterdag mee kopje-onder gingen tegen Mexico stonden vier jaar geleden ook op het veld in de gewonnen WK-finale tegen Argentinië. Dat is toch nog een stevig geraamte, zou je denken, maar dus geen garantie op succes. Uitgerekend de oudere WK-garde belandde na de nederlaag tegen Mexico in het oog van de storm.

De stem van ex-internationals weegt daarbij wat zwaarder door: enkele grote namen uit de Duitse voetbalgeschiedenis staken hun verbijstering over de ongeïnspireerde Mannschaft niet weg. Recordinternational Lothar Matthäus, wereldkampioen in 1990, vindt Özil nog maar een schim van zijn vroegere zelf, zo zegt hij in Bild: "Hij speelt sinds één à twee jaar beduidend zwakker en op een niveau dat niet langer een vrijgeleide van Joachim Löw rechtvaardigt. Özil bereidt minder goals voor en scoort minder. Wat me tegenstaat: zijn lichaamstaal is negatief. Er zit geen vreugde in zijn spel. Er is geen hart, geen overgave."

'Wat me tegenstaat: Özils lichaamstaal is negatief. Er zit geen vreugde in zijn spel'
Lothar Matthäus, ex-international

Geen honger

Dezelfde gevoelige snaar raakte Mario Basler aan. Die speelde in de jaren 90 dertig interlands voor Duitsland en was zelf niet altijd een voorbeeld van overgave, al hield dat hem niet tegen om zich in de talkshow Hart aber fair te bezondigen aan een potje Özil en Khedira bashen. "Özil was barslecht. 'Jogi' (Löw, BF) moet zich afvragen waarom Reus niet van bij het begin speelde. De lichaamstaal van Özil was die van een dode kikker. Jammerlijk. Özil geeft nu al jaren alleen passen over 5 meter. En als middenvelder moet je ook eens een duel winnen."

En bij het lage tempo van de Mannschaft kwam Khedira ter sprake. Basler: "Terwijl Khedira loopt, kan je nieuwe zolen onder zijn schoenen leggen." Tot slot kreeg ook Thomas Müller de volle lading: "Een complete mislukking." Michael Ballack, goed voor 98 interlands voor Duitsland, viseerde niemand persoonlijk, maar legde op Twitter als volgt de vinger op de wonde: "Geen teamgeest, geen honger, geen overgave."

'De Mannschaft heeft meer gevaarlijke ballen vanuit het centrum naar de aanval nodig'
Stefan Effenberg, ex-international

Het gebrek aan duelkracht, nochtans een van de deugden van het Duitse voetbal, was nog de meest frappante vaststelling bij de critici. Ze hadden cijfers om dat te staven. Özil won slechts 11 procent van de duels, Khedira 38 procent en Müller 29 procent. 35-voudig ex-international Stefan Effenberg riep op om de Mannschaft op twee posities te veranderen: "Ilkay Gündogan moet spelen in plaats van Khedira. De Mannschaft heeft meer gevaarlijke ballen vanuit het centrum naar de aanval nodig. Gündogan kan dat. En Reus moet Özil vervangen. Dan is Duitsland offensief flexibeler, creatiever en besluitvaardiger voor doel." Afwachten of bondscoach Löw gehoor geeft aan de stem van de ex-internationals, of toch vasthoudt aan de namen die hem in 2014 glorie hebben geschonken. Het antwoord volgt zaterdag tegen Zweden.

Ook centrale middenvelder Sami Khedira is kop van Jut.Beeld Photo News