onderwijs

Bruno Vanobbergen volgt Lieven Boeve op als topman Katholiek Onderwijs

Bruno Vanobbergen.© Aurelien Goubau

Voormalig kinderrechtencommissaris en topman van het agentschap Opgroeien Bruno Vanobbergen zal Lieven Boeve vervangen aan het hoofd van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Karlien Beckers

“Het feit dat er zo veel uitdagingen rond onderwijs hangen, heeft gezorgd dat ik ‘ja’ heb gezegd”, zegt Bruno Vanobbergen over zijn aanstelling als directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs. Hij neemt vanaf begin volgend schooljaar de fakkel over van Lieven Boeve.

“We kennen het belang van onderwijskwaliteit. Ik wil met alle partners zoeken hoe we komende tijd die kwaliteit kunnen bewaken en verbeteren. Tegelijk gaat het over veel meer dan alleen onderwijskwaliteit. Veel leerlingen vallen uit de boot. Ook daar heeft het onderwijs een ontzettend belangrijke opdracht”, zegt Vanobbergen.

Bruno Vanobbergen was sinds maart 2019 algemeen directeur bij Opgroeien. Zijn focus lag daarbij op jeugdhulp. Op vraag van minister Crevits werd hij eind 2022 waarnemend administrateur-generaal van Opgroeien nadat Katrien Verhegge haar mandaat had neergelegd. Dat hij het Agentschap nu verlaat, was naar eigen zeggen de belangrijkste reden dat hij “lang heeft nagedacht om de stap te zetten”.

Ervaring in het onderwijs deed Vanobbergen op in Gent. In de zomer van 2020 fuseerden vijf grote schoolbesturen van het katholieke onderwijs, verantwoordelijk voor 22 lagere en middelbare scholen, goed voor één op zes scholen in Gent. Vanobbergen werd voorzitter van die nieuwe scholengroep, die de naam SKOG (Scholengroep Katholiek Onderwijs Gent) kreeg. Hij kreeg op die manier 28 directies, 1.400 personeelsleden en 8.000 leerlingen onder zich.

Vanobbergen staat bekend als iemand met een groot engagement rond inclusie voor kinderen. Niet toevallig: van 2009 tot 2019 was hij Vlaams Kinderrechtencommissaris. Hij pleitte bijvoorbeeld voor een uitbreiding van een maximumfactuur naar het middelbaar onderwijs.