Björn Höcke tijdens proces in Halle, Saksen-Anhalt
Foto: AP

AfD-kopman Björn Höcke krijgt boete voor nazi-uitspraak tijdens verkiezingsmeeting 

Het Duitse gerecht heeft Björn Höcke, een van de meest radicale figuren van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD), veroordeeld tot een geldboete voor het gebruik van een nazislogan tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Höcke ontkende alle beschuldigingen en beweert dat hij de herkomst van de uitspraak niet kende.

Höcke is AfD-leider in de deelstaat Thüringen, in het oosten van Duitsland, en stond terecht voor een rechtbank in Halle. Tijdens een verkiezingsmeeting, eind mei 2021, in Merseburg, niet ver van Halle, zou Höcke "Alles voor ons vaderland, alles voor Saksen-Anhalt, alles voor Duitsland" uitgeroepen hebben. Ook de paramilitaire Sturmabteilung van de nazi's gebruikte de slogan "Alles für Deutschland".

Het gebruik van nazislogans of het in het openbaar tonen van symbolen van nazi-Duitsland is in Duitsland verboden. Höcke wist naar eigen zeggen niet dat de tekst verboden was en in een interview zei hij ook niet te weten wat de herkomst van de slogan is. De aanklagers meenden dat hij wel degelijk de herkomst en betekenis kende. 

Höcke is nu veroordeeld tot een boete van 100 dagtarieven van telkens 130 euro. Höcke zou de verboden slogan trouwens op nog meer bijeenkomsten gebruikt hebben of het publiek aangevuurd hebben die uit te roepen. Voor de rechtbank in Halle werd alleen het gebruik van de slogan tijdens de toespraak in mei 2021 behandeld.

Wie is Björn Höcke?

Björn Höcke (52) is de fractievoorzitter van de extreemrechtse Alternative für Deutschland in Thüringen, maar in de praktijk staat hij aan het stuur van de partij. Hij staat bekend voor zijn radicale standpunten over migratie, de Holocaustherinnering en holebi-rechten. Vanaf 2003 schreef hij regelmatig brieven naar lokale kranten waarin hij onder meer de Holocaust relativeerde. Ook deed Höcke in het verleden al mee met een neonazi-mars. 

In 2015 richt de AfD'er 'Der Flügel' op, zijn eigen afdeling binnen de partij. De afdeling wordt een samenraapsel van iedereen binnen de AfD die vinden dat de partij een nationalistischere koers moet varen. In 2020 bestempelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Flügel als een gevaar voor de democratie, en plaatst haar leden onder observatie. Later wordt dat ook bij de AfD gedaan.

Meest gelezen