© Getty Images/iStockphoto

Ruim de helft van de huishoudhulpen valt uit door fysieke klachten: zo maakt u het ze makkelijker

Als u een huishoudhulp heeft, zorg er dan voor dat hij of zij niet uitvalt met fysieke klachten zoals rugpijn. Dat is de oproep in een nieuwe mediacampagne die de sector van de dienstencheques vandaag lanceert. De actie is hard nodig, want uit een onderzoek van het bureau IDEA Consult blijkt dat 52% van de Vlaamse huishoudhulpen volledig op is na een werkdag.

Christof Willocx

Poetsvrouwen en -mannen hebben een zwaar beroep. In die mate zelfs dat het aantal afwezigen bij grote dienstenchequebedrijven angstwekkend hoge aantallen aanneemt. “12% van onze huishoudhulpen is langer dan vier weken afwezig”, zegt Sarah Masschelein, woordvoerder van Partena Hulp In Huis. “Meer dan de helft van die mensen zegt dat ze afwezig zijn door een zware fysieke belasting.”

Daarom neemt Partena, samen met de meeste andere dienstenchequebedrijven, deel aan een actie van het Vormingsfonds voor de Dienstensector. “De huishoudhulpen van verschillende dienstenchequebedrijven zullen deze week flyers uitdelen aan hun klanten”, zegt Peter Van de Veire, directeur van het Vormingsfonds. “Daarin staat een reeks aanbevelingen over beter materiaal om te poetsen, zodat bijvoorbeeld de rug en de schouders tijdens het werk worden ontlast.”

“Vanaf deze week gaan we ook spotjes op de radio laten horen en advertenties plaatsen in kranten. We willen voortaan elk jaar aandacht vragen voor het beroep van huishoudhulp, zoals de BOB-campagne dat jaarlijks doet voor veilig rijden.”

Wat kunt u doen om het uw huishoudhulp makkelijker te maken? Peter Van de Veire geeft tips.

1. ZORG DAT DE BORSTELSTEEL GROOT GENOEG IS

“De borstelsteel moet tot op de schouderhoogte van de huishoudhulp komen. Anders moet de poetshulp zich te zwaar bukken en dat is slecht voor de rug,” zegt Peter Van de Verie. “Voor wie af en toe kuist, is dat niet zo erg. Wie elke dag intensief kuist, riskeert wel fysieke klachten als de steel te kort.”

2. VOORZIE EEN DEFTIG TRAPLADDERTJE

“Uit het onderzoek van IDEA Consult bij 3.896 huishoudhulpen in België blijkt dat 12% van de poetshulpen dagelijks een slecht trapladdertje moet gebruiken”, zegt Van de Veire. “Ze staan dus niet stabiel als ze bijvoorbeeld de bovenkant van een kast moeten schoonmaken. Zorg er daarom voor dat uw poetshulp altijd een trapje met vier pootjes kan gebruiken.”

3. KOOP EEN GOEDE STOFZUIGER

“Zet je stofzuiger op een mat en controleer of de stofzuiger het stof goed opzuigt. Als dat niet het geval is, koop dan een nieuwe stofzuiger”, zegt Van de Veire.

4. KOOP EEN EMMER MET UITWRINGSYSTEEM

“Als de poetshulp de dweil elke keer moet uitwringen, worden de polsen en de schouders op de duur overbelast. Zorg dus voor een emmer met een automatisch uitwringsysteem, waardoor de poetshulp gewoon met haar voet op een pedaaltje moet duwen om de dweil uit te wringen”, zegt Van de Veire.