Senne, Bernard en Michaƫl (van links naar rechts), de 3 finalisten van het 12e seizoen van "De Mol"
Foto: GoPlay

"Heeft in alle opdrachten iets uitgestoken": de saboteur uit het 12e seizoen van 'De mol' is ontmaskerd

OPGELET, SPOILER! Na de finale van dit 12e seizoen van "De mol" mag Senne van der Zweep het eindelijk zeggen: "Ik ben de mol". Beide medefinalisten konden hem ontmaskeren, maar het is Bernard Balcaen die de prijzenpot van 24.160 euro uiteindelijk mee naar huis neemt. Presentator Gilles De Coster blikt tevreden terug op het seizoen en op de mollenstreken van Senne.

Voor de finalisten hun laatste en belangrijkste test afleggen, krijgen ze nog 2 kansen om de groepspot aan te dikken. Zo trekken ze allereerst naar een amfitheater in Palermo. Daar moet telkens 1 kandidaatĀ van op een afstandje een afbeelding omschrijven, zodat de andere 2 kunnen achterhalen hoe die verschilt van de tekening die zij zien.

Daar zit natuurlijk wel een addertje onder het gras: de omschrijving moet gezongen worden op de tonen van een bekend Italiaanse liedje, zoals 'Con te partirĆ²' of 'Marina', en als er een fout wordt gemaakt, wordt de zingende kandidaat met een groot elastiek de lucht in geschoten.

Michaƫl wordt de lucht in geschoten
Foto: GoPlay

Later moeten de finalisten 3 objecten stelen uit een Italiaanse villa, zonder gespot te worden door de robothond die de kamers bewaakt. Enkel Senne laat zich betrappen en kan zo in deze laatste opdracht van het seizoen toch nog 2.000 euro uit de pot houden.

"Smeerlap" ontmaskerd

Vlak voor de finale krijgen de kandidaten nog 1 keer de stem van de mol te horen, met daarbij ook de door AI gegenereerde stemmen van Michael en Bernard. Die stemmen zijn opnieuw bijna perfect nagebootst, dus de kans is klein dat de 2 potentiĆ«le winnaars daar op dat moment nog veel wijzer uit werden.Ā 

In een oud kloostergebouw is het dan eindelijk zo ver. Zowel MichaĆ«l als Bernard duiden in de finaletest Senne als mol aan, maar het is Bernard die de prijzenpot mee naar huis mag nemen. Hij noemt zichzelf "de gelukkigste mens ter wereld" en Senne al grappend een "smeerlap", wanneer die als mol tevoorschijn komt.Ā 

Bernard wint de finale van "De Mol"
Foto: GoPlay

De kandidaten konden doorheen de afleveringen een groepspot van 24.160 euro verzamelen. Een mooi bedrag, maar dat had meer dan 100.000 euro kunnen zijn. Zeker door de verdubbelaars, die dit seizoen nieuw waren en het te verdienen geld konden verdubbelen, moest Senne flink zijn best doen om de geldprijs laag te houden.

"Ik werd wat zenuwachtig toen het me voor de reis werd verteld", zegt Senne zelf over die verdubbelaars. "Het was een extra moeilijkheid en een grote uitdaging. Ik ben er dan vol tegenaan gegaan, dat zal je zien in de laatste aflevering volgende week."

Een tevreden presentator

Gilles De Coster, de presentator van het programma, is onder de indruk van hoe Senne zijn rol als mol vervulde. "De mol heeft in alle opdrachten iets uitgestoken."

"Alleen in de opdracht met de pasta's liep het al mis voor hij iets kon doen", vertelt De Coster. Toen de kandidaten in de 5e aflevering de spaghetti van hun moeder moesten herkennen, was het bord dat de moeder van Senne klaarmaakte al door iemand anders uitgekozen toen hij aan de beurt was.

Ook met de kijkcijfers van dit jaar, die iets beter zijn dan die van vorig jaar, is De Coster erg tevreden. "Per week zaten we gemiddeld net onder de 1,5 miljoen kijkers. Met de kijkers uit Nederland erbij, geraken we daar wel vlot boven."

Als je wil weten waar en wanneer Senne precies saboteerde, kan je volgende week kijken naar de allerlaatste aflevering van dit 12e seizoen van "De mol".

Meest gelezen