Verre neef Willy (links) kwam met zijn kleinzoon Sterre (rechts) naar Borsbeek om de struikelsteen in te huldigen.© Filip Spoelders

Struikelsteen voor Borsbeekse verzetsheld Louis Meynckens: “Hij heeft belangrijke daden verricht”

Borsbeek -

In de Akkerdonckstraat ter hoogte van huisnummer 23 ligt de eerste struikelsteen van Borsbeek. De steen herinnert de voorbijgangers aan de inzet van Louis Meynckens in het verzet tijdens Wereldoorlog II.

Filip Spoelders

Het Louis Meynckenspad tussen de Corluylei en de Schanslaan werd vorig jaar ingehuldigd. Toen werd aangegeven dat de Borsbeekse verzetsstrijder ook een struikelsteen of stolpersteine zou krijgen. Die steen kwam Willem Kenis, coördinator van het project in Antwerpen, vrijdag plaatsen aangezien de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer van de struikelstenen Gunter Demnig op hetzelfde moment in Rumst een steen moest leggen.

LEES OOK. Eerste Rumstse struikelsteen geplaatst voor verzetsstrijder Antoine De Winter: “Een hele eer, maar dit rakelt pijnlijke herinneringen op”

Louis Meynckens werd op 8 april 1924 geboren en woonde in de Akkerdonckstraat 27. “We staan wel degelijk voor het juiste huis, maar in 1971 werden de huisnummers in de straat aangepast aan de grootte van de huizen”, vertelt Eddy Gybels van de heemkundige kring DocC.

Meynckens werd lid van verzetsgroep De Geuzengroep en nadien van Witte Brigade-Fidelio. Hij verdeelde onder andere rantsoenzegels en voerde sabotagedaden uit zoals het in brand steken van een hooimijt in de buurt van afweergeschut.

De struikelsteen bevindt zich in de Akkerdonckstraat voor huisnummer 23.© Filip Spoelders

“Op 17 mei 1943 werd hij samen met dorpsgenoot Antoine Paulussen opgepakt door de Geheime Feldpolizei. Ze werden opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Antoine kon in mei 1945 terug naar Borsbeek keren, maar Louis keerde niet meer terug na een lijdensweg langs concentratiekampen.”

Hij belandde in vijf concentratiekampen om op 22 maart 1945 te sterven in het Oostenrijkse Mauthausen. “In november 1945 kreeg zijn vader zijn overlijdensbericht met bloeddruk- en hartfalen als doodsoorzaak. Wij weten later dat ontbering en mishandeling de echte reden is.”

Louis Meynckens heeft ook een wandelpad in de gemeente.© Filip Spoelders

Voor de familie van Louis Meynckens is de struikelsteen een belangrijk herdenkingsmoment. “Als verre neef van Louis kreeg ik het verhaal door van mijn vader. Zijn vader was schoenmaker in Boechout. Het was mijn vader die met de fiets schoenen ging halen en naar de klanten bracht. Tijdens de oorlog verdeelde hij ook rantsoenzegels. Toen Louis werd opgepakt, vluchtte mijn vader via Zuid-Frankrijk naar Ierland. Later kwam hij terug als oorlogsvrijwilliger. Deze struikelsteen is mooi, alleen jammer dat mijn vader het niet meer mocht meemaken. Het verhaal van Louis is lang stil gebleven”, reageert Willy Meynckens die met zijn kleinzoon Sterre de huldiging bijwoont.

193ste struikelsteen voor Antwerpen

Volgens Willem Kenis liggen er 192 struikelstenen in Antwerpen en zijn districten. “Met permissie mag ik zeggen dat deze in Borsbeek de 193ste voor Antwerpen is. Momenteel zijn er 45 struikelstenen in bestelling die het Antwerpse bestuur goed heeft gekeurd.”

“Deze struikelsteen is mooi, alleen jammer dat mijn vader het niet meer mocht meemaken. Het verhaal van Louis is lang stil gebleven”

Louis Meynckens

Verre neef

Voor Julien Siemons was het een emotioneel moment. Hij ijverde verschillende jaren voor het Louis Meynckenspad en deze steen. “Ik ben tevreden. Dit is zoveel meer dan ik kon hopen. Ik ben heel vereerd dat het gerealiseerd is. Verder wil ik er niet te veel verdienste van, het is Louis die de belangrijkste daden heeft gedaan.”

Willem Kenis legt de steen, de eerste in de Antwerpse zuidrand.© Filip Spoelders

Burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) trekt de lijn door naar het heden. “In Borsbeek werden Joodse kinderen opgevangen, werden gestrande geallieerden via verzetsgroep Comète geholpen te ontsnappen en waren er mensen als Louis en Antoine. Zij draaiden hun hoofd niet om en namen hun verantwoordelijkheid. Daar moeten we vandaag ook aan denken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Borsbeek