Direct naar artikelinhoud
AsielcentrumUpdate

Al 4 van de 5 verdachten aangehouden na dood van 9-jarig kind in asielcentrum: verdacht van gijzeling en moord

Al 4 van de 5 verdachten aangehouden na dood van 9-jarig kind in asielcentrum: verdacht van gijzeling en moord
Beeld Klaas De Scheirder

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft al vier van de vijf verdachten aangehouden in het onderzoek naar de dood van een 9-jarige jongen in het asielcentrum van Fedasil in Broechem. De feiten zijn gekwalificeerd als gijzeling en moord. De vijfde verdachte verschijnt later nog voor de onderzoeksrechter.

Het slachtoffer, een Palestijnse jongen, verbleef met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). Maandagavond 22 april 2019 rond 22 uur werd de jongen daar voor de laatste keer gezien, toen hij met zijn fiets in het centrum reed. De fiets is teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor.

Dinsdag werd kort voor de middag een zoekactie gestart op de terreinen van het asielcentrum. Ook de cel Vermiste Personen was mee betrokken bij de actie. Iets voor 16 uur werd het lichaam van het jongetje teruggevonden in een gracht op de terreinen van het opvangcentrum. Er zijn mogelijke aanwijzingen van een verdacht overlijden.

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter zijn ter plaatse geweest. In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen verhoord worden. Mogelijk gaat het om Palestijnse jongeren die eveneens in het asielcentrum verblijven. De oom van de 9-jarige jongen reageert kwaad. “Dit centrum voor asielzoekers moet dicht. Het is er gevaarlijk”, zegt de man aan VTM Nieuws.

Premier Michel belooft een “transparant en onafhankelijk onderzoek”. Hij uitte via Twitter”zijn diepste medeleven”. 

De Block: “Snel duidelijkheid”

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) reageerde gisteren  aangeslagen. “Wat er gebeurd is, is ronduit dramatisch”, zei ze. “Daar zijn geen woorden voor.”

De Block stelde dat het onderzoek nu in handen is van politie en justitie en drukte de hoop uit dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van het drama. “De schuldigen zullen worden gestraft.” Op de identiteit van de daders ging ze niet in.

“Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil (het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, red.) zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie, die er erg aan toe zijn”, zei de minister voorts. “Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen.”

Uitzonderlijke feiten

“Dit zijn uitzonderlijke feiten voor ons, zoiets hebben we nog nooit meegemaakt”, reageert Mieke Candaele, de woordvoerster van Fedasil.

In enkele kranten werd ook een slechte reputatie aangehaald van het centrum onder asielzoekers, omdat er een agressieve sfeer zou hangen. Dat spreekt Fedasil tegen. “Dat is op niets gebaseerd, ik begrijp niet waar het vandaan komt. Dit wordt helemaal niet gestaafd door cijfers, feiten of wat dan ook”, aldus Candaele. 

In alle opvangcentra gebeuren er feiten, in sommige gevallen misschien ernstigere, maar dat is dan in bijzondere omstandigheden zoals bij overbevolking. “Het is helemaal niet zo dat er meer problemen zijn in het opvangcentrum in Broechem dan in andere.”