Direct naar artikelinhoud
Bosbranden

Noorse politie evacueert honderden mensen door bosbranden

Noorse politie evacueert honderden mensen door bosbranden
Beeld REUTERS

In Noorwegen hebben honderden mensen hun woning moeten verlaten omwille van bosbranden. Dat meldt de BBC. Vooral het zuiden van het land wordt geteisterd door hevige bosbranden.

In de buurt van de stad Sokndal, waar het sinds gisteren brandt, werden 148 woningen geëvacueerd. Er zijn voor zover bekend geen gewonden, maar de politie waarschuwt om het gebied te mijden. De politie zegt dat het vuur nog niet onder controle is, en waarschuwt dat felle wind ertoe zou kunnen leiden dat het vuur zich verder verspreidt. 

Het is erg vroeg op het jaar voor bosbranden in Noorwegen. Experts waarschuwen dat in heel Europa het aantal bosbranden drastisch kan toenemen. Alleen al in april zijn bosbranden uitgebroken in Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. “Dit is een pak erger dan de bosbranden van de laatste tien jaar”, zegt een specialist aan de BBC.

De toename van het aantal bosbranden wordt onder meer verklaard door de bijzonder droge winter in grote delen van Europa en de aanhoudende droogte. Op de lange termijn “lijkt er geen beterschap op komst”.