© EPA-EFE

Fernando Alonso stapt uit de F1. Maar nog geen garanties voor Vandoorne

Fernando Alonso komt in 2019 niet in de Formule 1 uit. De tweevoudige wereldkampioen maakte dat vandaag bekend. Wat hij wel gaat doen, staat nog niet vast en een comeback in 2020 is niet uitgesloten, maar volgend seizoen is hij alvast niet de ploegmaat van Stoffel Vandoorne bij McLaren.

mc

Zoals hij via Twitter gehint had, kwam Alonso (37) vandaag met een aankondiging. Geen F1 in 2019, is het verdict. Hij legt het uit in een videoboodschap aan de F1. “Ik hou jou en ik weet dat jij van mij houdt. Maar vandaag heb ik grotere uitdagingen die jij me niet kan bieden. Ik rij dit jaar op mijn best en dat is hoe ik in de F1 herinnerd wil worden.”

Alonso werd twee keer wereldkampioen, won 32 GP’s en overtreft nog dit seizoen het aantal starts van Michael Schumacher en Jenson Button. Alleen Rubens Barrichello zal dan meer GP-deelnames tellen. Dat palmares is hoe dan ook te pover voor het talent dat Alonso heeft. Maar hij maakte foute teamkeuzes en had vertroebelde relaties met McLaren, Renault en Ferrari. Hoewel niemand zijn talent ontkent, wil geen enkel topteam nog in zee gaan met de Spanjaard. “Dat zou ongezond zijn voor ons team”, zei Christian Horner vorige week nog, toen hij Alonso uitsloot voor het vacante zitje bij Red Bull. De erg politieke Alonso kan alleen nog bij McLaren terecht, en dat voormalige topteam is afgezakt naar de staart van het peloton. Zonder kans op succes blijft de fiere Spanjaard na dit seizoen liever aan de kant.

Wat hij wél gaat doen? Dat maakte hij nog niet bekend. Alonso komt naast de F1 ook uit in het WK Endurance, dat duurt tot Le Mans in juni 2019. Daarnaast lonkt hij naar de Indycar, waar hij de koninginnenwedstrijd - de 500 Mijl van Indianapolis - wil winnen. Als dat lukt, is hij de tweede piloot die de ‘Triple Crown’ van de autosport volmaakt: zeges in de GP van Monaco, de 24 Uur van Le Mans en de Indy 500. Alleen Graham Hill deed het hem voor. Bij gebrek aan records in de F1, is de reputatie van meest veelzijdige talent zijn grote doel geworden. Een potentiële struikelblok is dat hij in het WK Endurance voor Toyota rijdt, terwijl hij in de Indycar logischerwijze bij Honda zou terechtkomen. Dat zijn twee grote rivalen in en buiten Japan.

© Photo News

Wat met Vandoorne?

Het vertrek van Alonso heeft in elk geval gevolgen voor de toekomst van Stoffel Vandoorne, maar in welke zin moet de komende weken duidelijk worden. Onze landgenoot geniet nog steeds een redelijke reputatie in F1-middens, ondanks het gebrek aan flitsende prestaties en klinkende resultaten. Hij heeft een contract bij McLaren, maar in de F1 betekent dat niet dat zijn toekomst verzekerd is.

Als McLaren zijn youngster Lando Norris - momenteel tweede in de F2 - in de F1 wil lanceren, moet Vandoorne wellicht wijken. “Twee onervaren rijders in een niet zo goede auto, dat is geen goed idee”, liet teambaas Zak Brown twee weken geleden optekenen. Norris koppelen aan een meer ervaren rijder als Carlos Sainz of Sergio Perez, zou wel een optie zijn. Vandoorne met een van die twee ook. Maar dan zou McLaren Norris wel verliezen, wellicht aan Toro Rosso.

Als Vandoorne uit de boot valt bij McLaren moet hij hopen op een plaats bij een andere renstal. Dat wordt erg moeilijk, maar als het lukt, komt hij bijna zeker bij een competitiever team terecht. Zijn beste kansen lijken dan bij Sauber te liggen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer