Uitwerpselen op alle bedden, meubilair vernield en swastika’s op de muren: feestje in woning vlak bij Belgische grens loopt zwaar uit de hand

Van uitwerpselen op de bedden over graffiti op de muren tot vernield meubilair: een ‘Project X’-feestje in het noorden van Frankrijk is eind april zwaar uit de hand gelopen. Tientallen jongeren zouden voor 50.000 euro aan schade hebben toegebracht.

mtm
Bron: L'est Républicain

De feiten speelden zich zondagavond 28 april af in de woning van de familie Emo in Thonelle, een klein dorpje in het departement Meuse op amper 15 kilometer van het Belgische Virton. Tussen de 40 en de 60 jongeren, die zichzelf zoals in de Amerikaanse film ‘Project X’ via sociale media hadden uitgenodigd, lieten er een ware ravage achter.

Radiatoren werden vernield, tegels losgerukt, deurkozijnen kapotgemaakt, de boom in de tuin werd omgehakt, de kabel van de satellietschotel doorgesneden en in alle bedden van het huis werd geplast of een grote behoefte gedaan. “We hebben met twintig mensen bijna drie dagen lang schoongemaakt”, getuigt moeder Virginie, die in ons land als kantoormedewerkster aan de slag is. “En nog steeds zijn er gaten in de muren, sporen van eierspatten, gebroken tegels, deuken in de koelkastdeur en hebben we nog zakken vol kleding doordrenkt met urine.” (Lees verder onder de foto)

De avond in kwestie waren Virginie en haar man Éric Emo, de burgemeester van het 150 inwoners tellende Thonelle, op pad met hun twee zoons. De 16-jarige dochter Eloa bleef thuis met twee vriendinnen. Ze maakten samen wat selfies die ze vervolgens op sociale media plaatsten. “Een van hun vrienden zag die foto’s en vroeg hen of hij niet met drie andere kameraden mocht langskomen”, aldus de moeder. “Eloa zei eerst neen, maar ging uiteindelijk toch overstag.”

Getraumatiseerd

Toen ging alles mis. Amper een paar minuten na de aankomst van de vier vrienden stroomden er ook nog tal van andere groepjes toe. De jongeren sloegen vrijwel meteen aan het vernielen. Stopcontacten werden uit de muren getrokken, de slaapkamer van de oudste zoon werd overhoop gehaald en bespoten met zwarte verf – er was onder meer een swastika en het opschrift “Le Pen” te zien – voedingsmiddelen werden uit de voorraadkasten gehaald en over de vloer besmeurd… “Eloa kon ze niet tegenhouden”, zegt haar moeder. “Ze weet zelf niet eens hoe alles zo snel zo hard uit de hand is kunnen lopen.”

De ouders kregen in het midden van de nacht een telefoontje van de buren, om te zeggen dat er “een feestje” aan de gang was. “Eloa vertelde ons echter dat we ons geen zorgen hoefden te maken en dat alles onder controle was. Toen ik haar nadien vroeg waarom ze ons niet had gewaarschuwd, zei ze dat ze was bedreigd. Ze is tot vandaag zo getraumatiseerd dat ze niet meer naar school durft.”

Het Openbaar Ministerie van Verdun heeft een onderzoek geopend en de gendarmes kwamen ter plaatse om DNA-sporen en vingerafdrukken te verzamelen. De schade in de woning wordt op ruim 40.000 euro geschat en er werden ook nog eens voor ruim 10.000 euro aan spullen ontvreemd. “Ik walg ervan”, zegt de moeder nog. “Waarom doet iemand zoiets?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER