Direct naar artikelinhoud
Echtscheiding

Extra onderhoudskosten voor kinderen na echtscheiding worden vastgelegd

Foto ter illustratie: een sportkamp is een van de zaken waarvan de kosten wettelijk afdwingbaar worden.Beeld Tim Dirven

Smeken bij je ex-partner, om alstublieft toch het sportkamp of een deel van zoonliefs nieuwe computer terug te betalen. In de toekomst zal het minder nodig zijn, want de 'buitengewone onderhoudskosten' worden nu wettelijk vastgelegd en afdwingbaar. "Dat moet leiden tot minder conflicten", aldus minister Geens.

Het maandelijkse onderhoudsgeld is bedoeld om de 'verwachte' leefkosten van het kind te dekken: eten, kleding, een bezoekje aan de huisdokter enzovoort. Maar ex-partners zijn ook verplicht tussen te komen in de buitengewone kosten, al zijn er vaak discussies over wat nu wel of niet 'buitengewoon' is.

Om die zoveel mogelijk te vermijden, stemt de Kamercommissie Justitie vandaag over een nieuw wetsontwerp van Justitieminister Koen Geens (CD&V), dat bepaalt voor welke onvoorziene kosten de andere ouder mee moet betalen. Geens liet een groep experts zo'n lijst opstellen, en heeft die nu - op een paar punten en komma's na - in een wetsontwerp gegoten. Het ontwerp - dat al groen licht kreeg op de ministerraad - geeft ex-partners de plicht om een deel van de factuur te betalen als het kind bijvoorbeeld op kamp gaat. De andere ouder kan die terugbetaling dan afdwingen. Elke kost moet vooraf wel worden voorgelegd aan de andere ouder.