Direct naar artikelinhoud
Plofkraak

Dieven plegen plofkraak in Mechelen: geen buit, daders gevlucht

De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse na een nieuwe plofkraak, deze keer in Leest.Beeld Tim Van der Zeypen

In de Dorpstraat in Leest bij Mechelen hebben gangsters een plofkraak gepleegd. Opnieuw werd een Argentabank geviseerd.

“Omstreeks 4.15 uur vanmorgen kregen we de melding”, bevestigt Dirk Van de Sande van de lokale politiezone Mechelen-Willebroek. De politie kwam massaal ter plaatse. De gangsters waren inmiddels al gevlucht. Ook ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. 

“We zijn meteen gestart met het onderzoek”, vertelt Van de Sande nog. “Momenteel wordt er een buurtonderzoek uitgevoerd en zullen de camerabeelden worden bekeken. Ook ons ANPR-netwerk zal worden ingeschakeld.” Inmiddels is ook het labo van het parket ter plaatse voor sporenonderzoek. Volgens de eerste berichten werd er geen buit gemaakt.

Of er ook een link is met de plofkraak van gisteren op een Argentafiliaal in Borsbeek zal verder onderzocht worden. Ook die plofkraak mislukte.

Febelfin vraagt overleg

De bankenvereniging Febelfin wil snel samenzitten met de kabinetten van de ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) om de genomen maatregelen tegen plofkraken te evalueren. De pogingen deze week zijn mislukt door de maatregelen die de banken zelf al namen, meldt Febelfin.

Door de maatregelen zit er minder cash in de geldautomaten, werden de geldautomaten extra beveiligd en zijn er detectiesystemen geïnstalleerd die pogingen tot plofkraken doen mislukken. “Dat deze aanpak werkt, blijkt uit het feit dat de recente kraken zijn mislukt”, klinkt het bij Febelfin, die toevoegt dat over de verschillende maatregelen per bank niet wordt gecommuniceerd uit veiligheidsoverwegingen.

De sectorvereniging blijft nauw overleggen met de banken, de politie en de betrokken overheden om de maatregelen voortdurend te evalueren en nieuwe plofkraken te voorkomen. Ook roept Febelfin de politiek en het gerecht op om voldoende middelen in te zetten om de criminelen snel op te pakken en streng te vervolgen.

Dit jaar viseerden criminelen al zeventien keer een geldautomaat in ons land, aldus Febelfin nog. Het gaat dan zowel om geslaagde ontploffingen als om mislukte pogingen.