© BELGAIMAGE

Vakbond BTB houdt nationaal congres over toekomst van transportsector

Uit een enquête die transportvakbond BTB liet uitvoeren, blijkt er heel wat achterdocht te zijn voor digitale dienstenplatformen zoals Uber en Deliveroo. Deze nieuwkomers willen ‘disruptief’ zijn, maar zijn volgens de vakbonden vooral een bedreiging voor de sociale rechten. Toch wijst de vakbond op het nationaal congres ook op de voordelen die de digitalisering van de sector met zich meebrengt.

Christoph Meeussen

Robotisering, sociale dumping, bezorgplatformen, of werkgevers die Facebookprofielen van werknemers controleren. Op het nationaal BTB-congres in Antwerpen kwamen gisteren meer dan genoeg uitdagingen aan bod in het teken van “fair transport op mensenmaat”. Daar werden ook de resultaten van een enquête bij 1.000 Belgen voorgesteld, waaruit blijkt dat 86% achterdochtig staat tegenover bedrijven als Uber of Deliveroo, die geregeld het verwijt krijgen de sociale rechten uit te hollen van werknemers of zelfstandige medewerkers.

Angst voor jobverlies

In die enquête klinkt ook dat 35% meer wil betalen als men weet dat daardoor jobs behouden blijven. Een opsteker voor de transportbond, die vreest voor heel wat jobverlies in de sector. “Schattingen spreken van 10 tot 40% minder jobs binnen nu en twintig jaar”, klinkt het.

Aan de andere kant wijst BTB erop dat robotisering ook zwaar, vermoeiend en monotoon werk kan verlichten. Er was dus heel wat aandacht op de conferentie voor de toenemende digitalisering, ook voor de voordelen ervan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘platooning’, waarbij meerdere trucks elektronisch aan elkaar worden gekoppeld om brandstof te besparen.

Eisenpakket

BTB wil zich dus niet sowieso uitspreken tegen digitalisering, maar presenteerde wel een eisenpakket, ruim op tijd voor de verkiezingen. Zo vragen ze dat bedrijven die digitaliseren verplicht gesprekken houden bij een her­structurering, waardoor BTB zo veel mogelijk jobverlies wil tegengaan. Ook zal er nood zijn aan extra opleiding om werknemers bij te scholen in nieuwe functies.

Privacy

Ten slotte werd ook gewaarschuwd voor de privacy van werknemers, nu ook hun prestaties steeds meer gemeten en gemonitord kunnen worden.

“Denk maar aan de black box in trucks of de registratie van alle opdrachten in de logistiek. Er zijn duidelijke afspraken over het gebruik van deze gegevens nodig. Ook het inzetten van camera’s of het screenen van persoonlijke accounts van werknemers op sociale media moet worden gereglementeerd.”