Foto: AP

NAVO-generaal: "Rusland heeft niet voldoende troepen voor grote doorbraak in Oekraïne"

Rusland heeft niet voldoende troepen om een grote doorbraak te bereiken in zijn offensief in Oekraïne. Dat zegt de Amerikaanse generaal Christopher Cavoli, die een topfunctie heeft bij de NAVO.

Begin vorige week viel het Russische leger het grensgebied in de regio rond de grote stad Charkiv binnen. Russische troepen konden er onverwacht snel oprukken. Vanavond meldt de burgemeester van de stad dat de stad zelf met raketten wordt bestookt.

Het oprukken van het Russische leger dwingt Oekräine ertoe om snel troepen uit andere gebieden terug te trekken en naar deze regio te sturen. Ook elders hebben de Oekraïense troepen het moeilijk door de Russische druk op het front.

Deze Russische successen deden in Oekraïne en bij vele experten alarmbellen afgaan. Zo blies de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag zijn geplande bezoek aan België, Spanje en Portugal af. Op dit precaire moment koos hij ervoor om in eigen land te blijven. Vandaag zakte hij naar Charkiv af om er met hoge militairen te spreken, zo liet hij op X weten.

NAVO houdt vertrouwen

Terwijl er met ingehouden adem naar de laatste bewegingen op het strijdtoneel wordt gekeken, vertrouwt de NAVO erop dat het Oekraïense leger stand kan houden tegen het Russische geweld. Dat zei Christopher Cavoli, de commandant van het Europese Commando van de NAVO, met zoveel woorden na een vergadering van het militair comité, bestaande uit de legerleiders van de verschillende NAVO-lidstaten.

"De Russen hebben niet de nodige aantallen om een strategische doorbraak te bereiken. En meer precies hebben ze noch de vaardigheden, noch de capaciteit om dat te doen", zei de Amerikaanse militair afgemeten. Volgens Cavoli heeft het Russische leger wél de capaciteit om lokaal vorderingen te maken, "maar ze hebben ook al lokale verliezen geleden", voegde hij eraan toe.

Videospeler inladen...

Tegelijk gaf Cavoli aan dat de Oekraïense troepen snel meer munitie en luchtafweer van westerse bondgenoten krijgen. De Nederlandse admiraal Rob Bauer, die voorzitter is van het militair comité van de NAVO, voegde eraan toe dat hij snel “aanzienlijke verbeteringen” verwacht in de aanvoer van munitie richting Oekraïne. 

Volgens Cavoli zijn de landen die Oekraïne steunen, nu grote hoeveelheden munitie, luchtafweersystemen en gepantserde voertuigen naar Oekraïne aan het sturen, om het leger daar stevig te helpen. “Ik sta in nauw contact met onze Oekraïense collega’s en ik heb er vertrouwen in dat ze stand zullen houden”, besloot de Amerikaan.

Demonstratie bij NAVO-gebouw

Zowat 60 personen hebben zich donderdag rond 17 uur verzameld op de Leopold III-laan in Haren, voor het gebouw van de NAVO, om meer steun te vragen voor Oekraïne. Dat gebeurde onder het motto "NAVO, kom je beloften na".

Tijdens de vergadering van het militair comité van de NAVO, was er vandaag een kleine manifestatie bij het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, georganiseerd door Promote Ukraine. 

De demonstranten verzamelden aan het NAVO-gebouw om meer steun te vragen voor Oekraïne. "Het NAVO-bondgenootschap heeft slechts de helft van de beloofde hulp aan Oekraïne geleverd, wat maakt dat we een schrijnend tekort aan middelen hebben. Deze vertraging werkt niet alleen nieuwe Russische offensieven in de hand, maar verhindert ons ook om een doeltreffend tegenoffensief te organiseren en om onze posities aan het front te handhaven", hekelde Olena Kuzhym van Promote Ukraine.

Ze wees erop dat onvoldoende steun een verlenging van de oorlog betekent, meer verliezen en vernielingen en hogere kosten voor de bondgenoten van Oekraïne. "Het is noodzakelijk dat de NAVO haar engagementen nakomt door de steun voor Oekraïne op te voeren en te versnellen", aldus Kuzhym.

  

Meest gelezen