Luc Anthonis begon als 19-jarige als dirigent bij het jeugdkoor.© Patrick De Roo

Luc Anthonis stopt na 43 jaar als dirigent bij jeugdkoor Cantilene

Ekeren, Wilrijk -

Dirigent Luc Anthonis (63) neemt na 43 jaar afscheid van het Ekerse jeugdkoor Cantilene. Zaterdag mocht hij nog twee keer zijn koor begeleiden tijdens het concert The Elements in de Pius X-kerk in Wilrijk. “Ik ga de vriendschappen missen”, vertelt hij.

Niels Delport

Cantilene is een jeugdkoor voor jongeren tussen 17 en 25 jaar en maakt deel uit van de Ekerse C-koren. Het ontstond in 1977 onder impuls van priester Jef Cleymans. Sinds 1980 staat het koor onder leiding van Luc Anthonis. “Jef had mij toen gevraagd om Cantilene over te nemen”, steekt Luc van wal. “Zo ben ik er op 19-jarige leeftijd zonder scholing ingerold. Daarna heb ik wel nog muziekstudies gevolgd aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen. En in 2007 ben ik er zelf docent koordirectie geworden.”

Maar na 43 jaar zegt Anthonis het jeugdkoor vaarwel. “Ik ben ondertussen al wat ouder. Daardoor is de afstand tussen de jongeren en mij te groot geworden. Onze leefwerelden verschillen te hard. Zeker na corona voelde ik een enorme switch. Ik heb het altijd heel fijn gevonden om hen te begeleiden, maar ik vind dat het tijd is om af te ronden. Al zal ik wel nog dirigent blijven bij het volwassenenkoor Cantandum.”

Vriendschap

Met spijt in het hart vertrekt hij. “Ik ga vooral de jeugdigheid en onbezonnenheid van de jongeren missen. Ook de vriendschap zal ik missen, want ik had altijd een heel goede band met hen. Verder zal ik de vele concerten en koorreizen voor altijd koesteren. Ik hoop dan ook dat er een geschikte opvolger komt.”

Zaterdag begeleidde hij zijn twee laatste concerten genaamd The Elements in de Pius X-kerk in Wilrijk. “Het werk Elements van Katerina Gimon vormde de rode draad bij onze tocht langs de vier elementen, waarbij rustige liederen afgewisseld werden met energieke nummers. De inspiratie daarvoor kwam vanuit de jongeren zelf. Bovendien was het de eerste keer dat er choreografen meededen en er illustraties van Wieland Spinnox werden getoond. Het was een heus spektakel.”

© Patrick De Roo

© Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners