© vtm

“Oxfam-medewerkers bedreigden getuigen van seksschandaal”

Een getuige die een boekje wou open doen over het seksfeestje bij Oxfam in Haïti, is door medewerkers van de ngo fysiek bedreigd en geïntimideerd. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat de hulporganisatie nu zelf openbaar maakte.

cds

Oxfam is zelf met het onderzoeksrapport naar buiten gekomen dat de misstanden beschrijft van de missie in Haïti in 2010. Na een aardbeving die 200.000 doden maakte en waarbij anderhalf miljoen mensen dakloos werden, liep de hulpactie daar helemaal uit de hand. De Belgische directeur Roland Van Hauwermeiren organiseerde er samen met zijn collega’s een seksfeestje in zijn hoofdkwartier in de Haïtiaanse hoofdstad.

De hulporganisatie stuurde daarop een driekoppig onderzoeksteam naar het land. Veertig getuigen werden verhoord en dat veroorzaakte nog meer heibel, zo blijkt nu. Een Oxfam-manager lekte de naam van een getuige aan het groepje rond Van Hauwermeiren. Die ‘klokkenluider’, ook een Oxfam-medewerker, werd daarna fysiek bedreigd en geïntimideerd door de collega’s.

Verontschuldigingen

Door de misstanden én de bedreigingen aan het adres van de collega ontsloeg Oxfam uiteindelijk vier medewerkers. Twee anderen stapten zelf op. De zes werden beticht van bedreigingen en pesterijen van een collega en voor het mee organiseren van het seksfeestje. Bij een van de medewerkers werd ook porno gevonden op zijn werkcomputer. Van Hauwermeiren zelf werd niet ontslagen, maar kreeg de gunst om zelf op te stappen, wegens “het gebruiken van prostituees en het niet aanbieden van een veilige omgeving voor de vrouwelijke werknemers”. Hij zou zelf niemand bedreigd hebben.

In een overeenkomst met Oxfam werd beslist zijn vertrek “gefaseerd en waardig” te houden wegens de mogelijke “ernstige gevolgen” voor het programma en uit erkenning voor de “aanzienlijke bijdrage” die hij geleverd had tijdens zijn Oxfam-periode.

De Britse afdeling van hulporganisatie Oxfam had gisteren een ontmoeting gepland met de regering van Haïti om zich “te verontschuldigen voor onze fouten en te bespreken wat we nog meer kunnen doen”.