Antwerpse gerechtsgebouw
Foto: Belga

Doorbraak in Antwerpse cold case uit 1999: man van 51 aangehouden voor moord op Roemeens meisje van 17

Er is een doorbraak in een 25 jaar oude cold case uit Antwerpen. Een man van 51 is aangehouden voor de moord op een Roemeens meisje van 17. De sleutel? Een handschoen, nieuw DNA-onderzoek en een spoor naar Italië. 

We schrijven 16 mei 1999. 's Nachts wordt er in de prostitutiebuurt in Antwerpen het lichaam van een meisje van 17 uit Roemenië aangetroffen. Vermoord met 20 snij- en steekwonden. "Ze was op een gruwelijke manier om het leven gekomen", klinkt het bij het parket van Antwerpen. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat ze kort voor haar dood nog met haar vermoedelijke pooier gezien was in een café in de buurt. Getuigen verklaarden dat ze een man hadden zien weglopen van de feiten.  Maar daar stopte het: de man verbleef hier met een valse identiteit en vluchtte na de feiten naar het buitenland. Het moordonderzoek veranderde mettertijd in een cold case. 

Tot nu. Een paar jaar geleden beslisten politie en parket om het dossier opnieuw te analyseren, met de technieken van vandaag. De wetenschap heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten, en onder meer het DNA-onderzoek is een pak geavanceerder dan toen. "Door die evolutie kon een DNA-profiel van een man ontdekt worden op een handschoen die op de plaats van de feiten was overgebleven."

Ze was op een gruwelijke manier om het leven gekomen

Parket Antwerpen

"Op dat moment hebben we de identiteit en alle aliassen van de man in kaart gebracht en was de vraag vooral: waar is hij nu?" In samenwerking met Interpol en de Albanese autoriteiten achterhaalde de politie dat de mogelijke verdachte in 1993 Albanië verlaten had om vervolgens in 2002 op te duiken in Italië - opnieuw met een valse identiteit. In Italië werd hij verschillende keren gecontroleerd door de politie, en uiteindelijk kon de man van 51 in augustus 2023 ook gearresteerd worden in Rome. 

Een maand geleden is hij vanuit Italië aan ons land overgeleverd, om de volgende dag hier meteen aangehouden te worden voor moord. Intussen is er effectief gebleken dat zijn DNA matcht met het DNA-spoor op de handschoen. Intussen heeft de raadkamer zijn aanhouding verlengd en zit hij dus in ons land in de gevangenis. 

Meest gelezen