Minister van Onderwijs Demir (N-VA) over 47.000 stakende leerkrachten: "Hervormingen nodig, maar doemscenario's kloppen niet"

Er is een pensioenhervorming nodig in het onderwijs, maar de "doemscenario's die in de pers verschijnen kloppen niet". Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) gezegd in het Vlaams Parlement. De minister gaf ook cijfers over de onderwijsstaking: 47.000 leerkrachten stonden maandag niet voor de klas uit protest.

Een van de doelen van de Vlaamse regering is het beroep van leerkrachten aantrekkelijker maken. Een doel dat door de federale regeringsonderhandelaars een flinke slag heeft gekregen. In uitgelekte pensioensplannen zou blijken dat leerkrachten 2 tot 4 jaar langer moeten werken voor een lager pensioen.

Tijdens de vakbondsactie in Brussel afgelopen maandag liepen meer dan 20.000 personeelsleden uit het onderwijs mee. In het actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement gaf minister Demir vandaag nieuwe cijfers. Volgens haar hebben 47.000 leerkrachten maandag niet voor de klas gestaan.

Eender welke verantwoordelijke politicus zal hervormingen doorvoeren om pensioenen betaalbaar te houden. Wil dat zeggen dat doemscenario's in de pers kloppen? Nee, dat ook niet

Zuhal Demir (N-VA)

Een actie die is binnengekomen, zegt de minister. "Iedereen heeft de actie gehoord en gezien. We delen jullie bezorgdheden", aldus Zuhal Demir, die wel onmiddellijk realistisch is. "Eender welke regering en politicus die verantwoordelijkheid wil opnemen zal hervormingen doorvoeren om pensioenen in de toekomst betaalbaar te houden. Ook voor leerkrachten die binnen tientallen jaren op pensioen gaan."

Al probeert ze de sector wel gerust te stellen. "Wil dat dan zeggen dat alle doemscenario's die in de pers verschijnen, werkelijkheid zullen worden? Nee, dat ook niet. Er wordt van alles geschreven. Ga niet in op de extreme maatregelen en cowboyverhalen die zogezegd op tafel liggen."

Als de sector op rechtvaardige manier hervormd wordt, zal iedereen die hervorming volgen. Maar rechtvaardigheid is de lijn
Zuhal Demir (N-VA)

"Ik zou willen vragen de federale onderhandelingspartijen discreet te laten verder werken om tot een rechtvaardig resultaat te komen. Leerkrachten zetten zich elke dag in voor de toekomst van ons land. Als de sector op rechtvaardige manier hervormd wordt, zal iedereen die hervorming volgen. Maar rechtvaardigheid is de lijn."

Job aantrekkelijker maken

Welke pensioenshervormingen er nu zullen komen, zal blijken uit het federale regeerakkoord. De Vlaamse regering zal vooral de job aantrekkelijker moeten maken. Hoe ver staat minister Zuhal Demir met die plannen?

Zoals binnen elke sector is het loon uiteraard een belangrijk aspect. "De verloning moet competitief blijven", is Demir duidelijk. Ze haalt een studie aan uit 2002, waaruit blijkt dat het loonpakket toen gelijkwaardig was aan die uit de privésector. "Ik heb gevraagd om die studie een update te geven."

En daarnaast liggen er enkele concrete maatregelen klaar. "Op korte termijn liggen er al maatregelen op tafel over de anciënniteit van leerkrachten, statuut van een gastleerkracht en extra ondersteunend personeel in de klassen. Al hebben we ook een langetermijnvisie nodig en daarvoor hebben we een sociaal overleg opgestart."

"Leerkrachten verdienen respect"

Binnen dat sociaal overleg zit de regering samen met de onderwijskoepels en vakbonden. "Om samen tot oplossingen en voorstellen te komen. Om zowel nieuwe leerkrachten aan te trekken als bestaande leerkrachten aan boord te houden."

Binnen het overleg komen verschillende thema's aan bod. "Over respect en tucht, bijvoorbeeld. Want elk beroep verdient respect en ook leerkrachten moeten opnieuw gerespecteerd worden." Daarnaast gaat het overleg over de opdrachten en taken van leraren en de professionalisering van het beroep. "We moeten de kwaliteit van leerkrachten opkrikken, onder meer door ze te blijven opleiden. Daar is budget voor nodig."

Tot slot ligt binnen het overleg ook de vraag op tafel om pedagogische begeleidingsdiensten en het hr-beleid te versterken. "Voor een sterk schoolbestuur hebben we een uniforme basisopleiding nodig voor directeurs. We bekijken de verschillende mogelijkheden hoe we dat zullen aanpakken."

De minister van Onderwijs benadrukt wel dat het sociaal overleg een lang proces is. "Of we doen het via het sociaal overleg dat enkele maanden zal duren. Ofwel bespreken we het onmiddellijk in de regering. Ik heb voor die eerste weg gekozen om hopelijk op die manier snel een goede invulling te krijgen."

Dossier

Meer nieuws over Pensioenhervorming?

Download de app om geen nieuws over dit dossier te missen.

Meest gelezen