© JAA

De dodelijke granaatscherf in Stuivekenskerke, 100 jaar later

Op 14 oktober is het honderd jaar geleden dat Alfred Geudens aan het front in het West-Vlaamse Stuivekenskerke dodelijk getroffen werd door een Duitse granaatsplinter. Achternicht Leen Geudens reconstrueerde het leven van haar nonkel en brengt de hele familie samen rond zijn graf bij het herdenkingsmonument in Wommelgem.

jan auman

Alfred Geudens, geboren in 1894, maakte deel uit van een Wommelgems gezin met tien kinderen. “Hij werkte mee in het tuinbouwbedrijf van zijn ouders”, weet Leen Geudens, de dochter van een van zijn broers. Ze woont zelf in Wortel, maar verdiepte zich vier jaar geleden in het gesneuvelde familielid. Het resultaat is een indrukwekkende historische studie die niet zou misstaan in het heemkundig centrum.

“Alfred Geudens was de enige van de familie die onder de wapens moest tijdens de Eerste Wereldoorlog”, weet Leen. “Hij was 20 toen hij in 1914 werd opgeroepen. Afgaand op de vele medailles die hij achterliet, is hij een goed en moedig soldaat geweest. De laatste jaren van zijn leven, toen hij aan de IJzer gekazerneerd lag, maakte hij deel uit van het zogenaamde Wielrijderskorps. Dat waren soldaten die zich op een fiets verplaatsten langs de frontlinie. Hij kwam om toen hij na een dienst opnieuw naar zijn kampplaats ging.”

De gesneuvelde Wommelgemnaar werd aanvankelijk begraven in Stuivekenskerke en later op het militair kerkhof van De Panne. “Maar dat vond onze familie geen goede laatste rustplaats”, vertelt achternicht Greet. “Op een dag zijn Alfreds broers en zussen naar De Panne gereden om hem te ontgraven. Bij een eerste poging werden ze betrapt door een gendarme. Maar ’s nachts zijn ze teruggekeerd om het stoffelijk overschot alsnog weg te halen en naar Wommelgem te brengen.”

“De blonde lokken haar in de kist lieten er geen twijfel over bestaan: dit was nonkel Alfred. Hij kreeg zoals de familie dat wilde, en met medewerking van de gemeente, een plek onder het herdenkingsmonument bij andere lokale oorlogshelden”, zegt Leen Geudens.

Zij ging op onderzoek uit en wist onder meer beslag te leggen op het oude dagboek van Alfred Geudens, 23 handgeschreven brieven aan vrienden en familieleden en al zijn eretekens.

“Op 7 oktober houden we een serene ceremonie om onze nonkel te gedenken”, kondigt Leen Geudens aan. “Waarom 7 oktober? Op 14 oktober zijn het verkiezingen. Dat zou niet het goede moment zijn. We verzamelen om 12u op de begraafplaats van Wommelgem in de Sint-Damiaanstraat. Dirk De Roeck, schoonzoon van Agnes Geudens, komt de Last Post blazen. We leggen een mooie bloemenkrans neer en de vlag van de Wommelgemse Oud-strijders­vereniging wordt gehesen.”

De familie Geudens zakt na de herdenkingsplechtigheid af naar het KWB-lokaal in Fort 2, waar Agnes Geudens thuis is en een koffietafel organiseert. “Dit is natuurlijk vooral een familiale aangelegenheid, maar we doen dit openbaar en dus mogen andere Wommelgemnaren zich zeker aansluiten.”