180.000 gevluchte Rohingya mogen terugkeren naar Myanmar, zegt junta

Rohingya uit Myanmar vluchtten in zomer en najaar 2017 massaal naar Bangladesh na bruut geweld. (archieffoto)© AP

180.000 Rohingya die vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh gevlucht zijn, zijn weer welkom in hun land van herkomst. Dat heeft de regering van Bangladesh vrijdag aangekondigd, na overleg met de Myanmarese junta in de Thaise hoofdstad Bangkok. Dat meldt Reuters.

Bron: BELGA

Meer dan 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen leven nu nog in de kampen in het zuidoosten van Bangladesh.

De gesprekken over de repatriëring van de Rohingya lagen lange tijd stil, maar met de aankondiging na de onderhandelingen in Bangkok lijkt er nu toch een doorbraak te komen. De Rohingya zelf willen allemaal kunnen terugkeren naar Myanmar. Eerdere repatriëringspogingen, in 2018 en 2019, draaiden op niets uit omdat de Rohingya toen vervolging vreesden in hun thuisland.

LEES OOK . LIVE. Dodentol na aardbeving Myanmar loopt op tot meer dan 3.000

In de marge van een top van Bimstec, dat zeven Zuidoost-Aziatische landen groepeert, kwamen Than Swe, de Myanmarese minister van Buitenlandse Zaken, en de Hoge Vertegenwoordiger van de Bengalese interimregering, Khalilur Rahman, de gedeeltelijke terugkeer van de vluchtelingen overeen.

De 180.000 maken deel uit van een lijst met 800.000 namen die tussen 2018 en 2020 door Bangladesh aan Myanmar zijn bezorgd. De junta liet weten dat een groep van nog eens 70.000 vluchtelingen aan een laatste verificatie onderworpen wordt. Voor de 550.000 namen die nog overblijven wordt het verificatieproces versneld, beloofde Myanmar.

Brutale operatie

In 2017, bijna vier jaar voor de militaire staatsgreep van 2021, startte het Myanmarese leger een brutale operatie tegen de Rohingya-minderheid, waarop een enorme vluchtelingenstroom op gang kwam naar Bangladesh. In de kampen rond de stad Cox’s Bazar verblijven nu meer dan 1 miljoen vluchtelingen. Het Kutupalong-kamp is met bijna 700.000 bewoners het grootste ter wereld. Omdat buitenlandse financiering wegvalt, staat de hulpverlening in de kampen onder druk.

De meeste Rohingya zijn moslim en ondergaan in het overwegend boeddhistische Myanmar discriminatie en vervolging. Hoewel ze al generaties in Myanmar leven, zijn ze er geen staatsburger.

LEES OOK. Human Rights Watch vreest etnische zuiveringen in Myanmar

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Meer nieuws

Nu trending
brand: nb
Change brand: NB GVA HBVL DS
Iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland?
Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het nieuws uit jouw buurt, binnen- en buitenland.
Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief zijn de privacyverklaring en de gebruiksvoorwaarden van toepassing.