Korpschef Filip Van Steenbergen hoopt tegen 2026 met zijn manschappen naar het vernieuwde commissariaat terug te kunnen keren.© IF/DBG

Weg naar ‘politiehuis van de toekomst’ loopt via tijdelijke huisvesting voor zone KASTZE: “Veiligheidsconcept van oude commissariaat klopte niet meer”

Steenokkerzeel/Zemst/Kampenhout -

Het politiekantoor van de zone KASTZE (Kampenhout, Steenokkerzeel, Zemst) in Steenokkerzeel wordt vanaf volgende maand grondig verbouwd. “We willen naar een politiehuis van de toekomst”, klinkt het. Om dat mogelijk te maken is de politie verhuisd naar twee tijdelijke kantoren in Kampenhout en Steenokkerzeel.

Dimitri Berlanger

Na 25 jaar drong een grondige verbouwing van het hoofdcommissariaat aan de Tervuursesteenweg zich. Het gebouw werd begin jaren ‘80 neergepoot als buurtwinkel. “Het was dus in oorsprong niet opgericht als politiecommissariaat waar aandacht moet zijn voor zaken als een beveiligd onthaal, discretie in de verhoorlokalen, een veilige opsluitplaats voor arrestanten en een beveiligde wapenopslagplaats”, vertelt korpschef Filip Van Steenbergen. “Heel het veiligheidsconcept van dat gebouw klopte niet meer en dus was er eigenlijk maar één oplossing.”

Eén vleugel zal volledig worden afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. “De andere vleugel uit 2005 wordt gerenoveerd en afgestemd op de nieuwbouw, vooral dan wat de technieken voor verwarming, verluchting en afkoeling betreft. We werken daarbij met geothermie.” (Lees verder onder de foto)

Een impressie van het nieuwe, verbouwde commissariaat.© IF

In de nieuwe infrastructuur zal ook veel aandacht zijn voor het personeel. “Iedereen zat in het oude gebouw vlak bij mekaar. Het spreekt voor zich dat de opmaak van bijvoorbeeld pv’s met de hoogste concentratie moet gebeuren. Dat werd echter vaak doorkruist door interactie tussen andere collega’s. We gaan dus voor een opdeling naar concentratiewerkplekken die zich als een waaier zullen vormen rond een centrale plaza, waar alle interactie plaats kan vinden. Zo hopen we het beste van twee werelden te combineren.”

Ook de wapenopslag van de 85 operationele medewerkers is een aandachtspunt, inclusief inbeslaggenomen munitie. “We hebben een grotere ruimte voorzien die er specifiek is op afgestemd. De wapenlockers die er al 25 jaar stonden zijn nu al opgewaardeerd in de tijdelijke huisvesting. Ze zijn ook bestendiger voor inbraak en diefstal met de installatie van een alarm.”

Opsluitingsplaats minderjarigen

Ook de afhandeling van arrestanten wordt nog professioneler. “We hebben die ruimte vergroot. Het aantal cellen is verdubbeld van twee naar vier en ze zijn ook ruimer geworden. Daarnaast gaan we ook over een aparte opsluitingsplaats beschikken voor minderjarigen. Er zijn ook al een aantal verhoorkamers in de arrestatiezone voorzien en ook ruimte voor fouilles en het nemen van vingerafdrukken en foto’s.”

De zone zet ook in op een warme, toegankelijke onthaalruimte. “Met oog voor jou is dan ook onze slogan. En dat willen we ook uitademen. Mensen die de vaak al de moeilijke stap zetten naar de politie willen we op de meest comfortabele en ontspannen manier ontvangen in de juiste setting.”

Tegen 2026 klaar

De bouwwerken zullen net voor of na het zomerse bouwverlof kunnen starten. “Tijdens de verbouwingen zal de politie bereikbaar zijn in twee tijdelijke kantoren. Het onthaal en de dagelijkse werking zijn verhuisd naar enkele gebouwen naast het gemeentehuis van Kampenhout. Onze gerechtelijke diensten zitten in een vleugel van basisschool Piramide in Steenokkerzeel. Tegen 2026 hopen we dan terug te keren naar ons vernieuwde politiehuis“, besluit Van Steenbergen. De kostprijs van de vernieuwing van het commissariaat bedraagt 10 miljoen euro.

© IF