© Jozef Croughs

Bijna 1.000 eigenaars van zonnepanelen in Limburg ontduiken prosumententarief

Het nieuwe decreet van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein geeft Infrax vanaf 1 april 2018 meer mogelijkheden om energiefraude actief op te sporen. Daarvoor heeft de netbeheerder een actieplan opgesteld.

“We gaan inzetten op fraudes waarbij mensen een verplichte melding niet doen, rond onrechtmatig verkregen groenestroomcertificaten, rond aftakking van elektriciteit en gas, rond afgesloten energiecontracten en rond fout ingediende premies”, zegt woordvoerder Björn Verdoodt van Infrax.

De netbeheerder krijgt ook meer middelen van de overheid om fraude op te sporen. “We kunnen oudere en recente luchtfoto’s van heel Vlaanderen koppelen met onze eigen beschikbare data. Daardoor kunnen we vaststellen of er wel effectief zonnepanelen liggen. We gaan ook teams samenstellen van personeelsleden die rond energiefraude zullen werken. Zij krijgen op basis van de nieuwe wetgeving de bevoegdheid om energiefraude te detecteren en hier een proces-verbaal van op te stellen.”

Politiescholen

“Voor zonnepanelenfraude gaat het om een team van 30 personen over heel Vlaanderen. Ze worden binnenkort opgeleid door de politiescholen. Daarnaast onderzoeken we of we in de toekomst cannabisplantages actief kunnen opsporen door metingen en dataverzameling.”

Sinds de invoering van het prosumententarief en de afschaffing van de subsidies voor huishoudelijke zonnepanelen heeft 28 procent van de Infrax-klanten die na 2015 een installatie heeft geplaatst dat niet doorgegeven. “Sinds 1 juni is de installateur ook verplicht om de netbeheerder van een nieuwe installatie op de hoogte te brengen. Tot vandaag werden op die manier al 1.195 nieuwe installaties aangemeld. Een op vijf daarvan had de installatie verzwegen en heeft nu een aanmaningsbrief gekregen.”

Dubieuze keuringsverslagen

Infrax is ook van plan om fraudes uit het verleden op te sporen. Daarom onderzoekt het dubieuze keuringsverslagen die in bulk zijn aangegeven vlak voor de datum waarop de waarde van een certificaat zou verlagen.

Vanaf 1 april kunnen er ook administratieve boetes opgelegd worden voor energiefraude door het Vlaams Energieagentschap (VEA). Die variëren van 150 tot 20.000 euro afhankelijk van het aantal zonnepanelen.