© Joren De Weerdt

Historische Kruiskensmarkt lokte in eeuwenlange geschiedenis nog nooit zo weinig kramen

De traditionele Kruiskensmarkt aan Kruiskensberg in Bevel (Nijlen) kon dankzij het mooie weer veel volk lokken. Maar een reden voor al te grote feestvreugde was dat niet, want tegelijk waren er nog nooit zo weinig kramen present. Bij de bezoekers viel de achteruitgang dan ook hard op.

Bert Provoost

Voor veel bezoekers was het even geleden dat ze nog op Kruiskensmarkt waren geweest. Door het mooie weer kwamen ze toch nog eens piepen. “Tien of twintig jaar is het voor mij geleden, schat ik. Meestal moet ik werken op Goede Vrijdag”, lacht Kim Dieltjens (30) uit Nijlen. “Nu ben ik hier met mijn schoonouders en de kinderen. Het is gezellig, maar qua kramen is het gene vette meer. Er is nu wel veel volk, maar je ziet aan de zakjes die ze dragen dat de mensen niet zo heel veel gekocht hebben. Er ontbreken wel wat interessante kramen. Het is logisch dat de mensen zich afvragen of deze markt binnen een paar jaar nog gaat bestaan. Ik hoop alleszins van wel, want het is een gezellige markt tussen de bomen, zo vind je er niet veel”, zegt ze.

“Bij mij is het dertig jaar geleden”, zegt Karin Maris (53) uit Hallaar (Heist-op-den-Berg). “Het valt me echt op hoe weinig er nog maar van overschiet. Vroeger stond de markt langs twee kanten van de weg tot aan het kruispunt richting Bevel. Je moest je toen echt door het volk wringen. Nu staan de kramen nog maar langs één kant en is de markt veel korter, maar van aan de kapel tot aan café ’t Kruiske. Dat is jammer. Er is ook niet zo veel meer te beleven als vroeger, enkel in ‘t Kruiske is er na de markt nog wat ambiance voor jongere mensen”, zegt ze terwijl ze samen met Liliane Lambrechts (63) uit Itegem over de markt wandelt.

© Joren De Weerdt

Vroeger stonden er naar verluidt ooit 150 kramen. Nu waren het er minder dan dertig. “Het aantal kramen was inderdaad nog nooit zo laag”, zegt marktverantwoordelijke Jelle Verstrepen van de gemeente Nijlen. “De laatste jaren heb ik het aantal verder zien zakken van 50 naar 40 en dit jaar naar 20 vooraf ingeschreven kramen. Dat is een spijtig laagterecord. Door het goede weer zijn er op de dag zelf nog wel enkele bijgekomen.”

“Hoe dat komt? We hebben er een paar mindere edities opzitten. Het weer was vaak heel slecht en Goede Vrijdag viel vaak op een werkdag. Door het weinige aantal bezoekers van de laatste jaren was de motivatie bij de marktkramers wellicht minder. Nu was het weer wél goed en was het voor veel mensen vakantie, dus was er veel volk. We hopen dat dit een nieuwe start is en dat er volgend jaar weer meer kramen komen. Onder andere kramen met plantgoed en snacks zouden welkom zijn.”

© Joren De Weerdt

Altijd trouw op post is een delegatie van Chiro Bevel. “We maken hier elk jaar reclame voor onze heemfeesten van een week later met een dranktentje. We hopen dus dat deze markt blijft bestaan, want ze valt op het perfecte moment. Er is hier wel amper nog iets te krijgen om te eten, zelfs nog geen hamburger. Daarom bakken wij nu wat frituursnacks, want de mensen willen toch graag iets eten”, klinkt het bij de chiromeisjes.

Keerpunt

Ronny Moesen uit Tongeren was één van de kramen die op het laatste moment besliste om langs te komen. Hij verkocht asperges, aardbeien en blauwe bessen. “Het is mijn eerste keer hier en ik heb er geen spijt van, want er is veel volk. Ik doe hier goede zaken. Ik heb ook gehoord dat de markt hard achteruit is gegaan. Maar het kader is hier prachtig, zo tussen de bomen. Ik denk dat dit goede weer en het vele volk een keerpunt kan zijn. Ik denk dat ik volgend jaar weer kom.”

© Joren De Weerdt

Schepen van Markten Griet Van Olmen (CD&V) wil de Kruiskensmarkt proberen op te waarderen. “Deze markt mag zeker niet verloren gaan. Het is een plek met een verhaal en een lange traditie en de jaarlijkse markt hoort daar zeker bij. Iets dat al zo lang meegaat, dat is uniek. We gaan ons beraden hoe we de bezoekers en de kramen beter warm kunnen maken de komende jaren. Zo denk ik dat we bijvoorbeeld op het vlak van communicatie nog een tandje kunnen bijsteken. We bezorgen aan al onze inwoners een folder over de Nijlense jaarmarkt, terwijl we daarin over Kruiskensmarkt met geen woord reppen. Dat kunnen we al aanpassen. We zijn ook van plan om de kapel toeristisch beter op de kaart te zetten”, geeft de schepen nog mee.

© Joren De Weerdt