© Joris Herregods

Nachtclubs in een grootstad, een moeilijk huwelijk: “Ook in Londen en Amsterdam staat het uitgaansleven onder druk”

Het wordt moeilijker om een bruisend nachtleven te verzoenen met het groeiend aantal inwoners in de stad. Club Lima, Roxy en Club Vaag moeten ten laatste over drie jaar weg op het Eilandje. In Rotterdam herkennen ze de discussie rond de nachtclubs. Daar nadert nachtclub BAR het einde na zeven jaar in het centrum.

Rebecca Van Remoortere

Kristiaan De Leeuw is eigenaar van de alternatieve club BAR in Rotterdam. Hij schrikt niet van de beslissing van ons stadsbestuur om de drie clubs op termijn te sluiten op het Eilandje. “In alle grootsteden woedt ondertussen dezelfde discussie. Ook in Londen en Amsterdam staat het uitgaansleven onder druk. Iedereen wil in de stad wonen en daarom wordt het voor clubs moeilijker om een plek te vinden. Ook Rotterdam zit de laatste jaren enorm in de lift. We zijn een aantrekkelijk alternatief geworden voor Amsterdammers omdat de prijzen op de huizenmarkt in Amsterdam te duur zijn geworden.”

Dat ondervindt club BAR aan den lijve. “Met BAR trekken wij dj’s aan uit andere steden. Het verbaast hen steeds dat wij zo centraal in een grootstad kunnen zitten, maar dat is binnenkort gedaan. In juni loopt ons contract na zeven jaar loopt af. Vanaf dan komen we verplicht in een tijdelijke situatie terecht met een driemaandelijks contract. Op die termijn kun je niets op voorhand plannen. We blijven in die onzekerheid leven tot de stad ons pand sloopt om er ook woningen te kunnen zetten. Ik denk dat er dan geen ruimte meer is voor het uitgaansleven. Er zouden luxeflats komen en die inwoners zitten niet te wachten op mogelijke overlast van het nachtleven.”

Eilandje in Rotterdam

Zo komt Kristiaan voor een tweede keer in de problemen. Normaal zou hij dit jaar nog een nieuwe club openen aan de Merwe-Vierhavensgebied, een gebied aan het water in volle ontwikkeling, te vergelijken met het Eilandje. “Op het laatste moment werd de vergunning teruggeroepen door de stad, omdat we ons niet aan de voorwaarden zouden houden. Dat gebied wordt ondertussen ontwikkeld als woongebied en daar zit meer geld in voor de stad.”

Ook op het Stadhuisplein in het centrum van Rotterdam dreigt een sluiting voor de nachthoreca. Er loopt een rechtszaak om woningbouw boven de feestcafés tegen te houden en de vergunningen voor twee danscafés op het plein worden nog maar tijdelijk verlengd en zijn op elk moment opzegbaar door de gemeente. Dat schrijft de Nederlandse krant het Algemeen Dagblad.

Nachtburgemeester

In Berlijn klinkt een ander verhaal. Daar probeert het stadsbestuur de nachtclubs te ondersteunen. Sinds 2011 sloten al 170 Berlijnse nachtclubs, vaak als gevolg van klachten met buurtbewoners over geluidsoverlast. Om de clubs te helpen, maakt het stadsbestuur nu 1 miljoen euro vrij. Daarmee subsidieert het bestuur aanpassingen voor een betere geluidsisolatie in de nachtclubs. Amsterdam heeft dan weer een nachtburgemeester die erop toekijkt dat het nachtleven zijn gang kan blijven gaan in harmonie met de stad.

“De nachtburgemeester zit regelmatig samen met de beleidsmakers om verschillende thema’s binnen het nachtleven te bespreken. In samenspraak met de nachtburgemeester stellen wij ook iedere vier jaar een kunstenplan op waar het nachtleven in opgenomen is”, klinkt het bij wethouder van Cultuur in Amsterdam Touria Meliani (GroenLinks).

Sinds 2012 reikt het Amsterdamse bestuur ook 24-uurvergunningen uit aan nachtclubs zodat ze tot de vroege uurtjes kunnen openen. Belangrijke kanttekening: die vergunningen kunnen wel enkel aangevraagd worden door clubs buiten het centrum van de stad, waardoor velen zich de bedenking maken of de stad daarmee gentrificatie in de hand werkt in die buurten.