Direct naar artikelinhoud

Fransman Lappartient verrast Cookson en wordt baas wielerunie UCI

De Fransman David Lappartient (44) is verrassend verkozen tot de nieuwe voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Hij kreeg donderdag tijdens het UCI-congres in de Noorse stad Bergen meer stemmen dan Brian Cookson, de zittende voorzitter van de UCI. Lappartient, nu nog voorzitter van de Europese wielerbond, kreeg van de 45 gedelegeerden 37 stemmen, Cookson slechts 8.

Brian Cookson moet na vier jaar alweer weg als voorman van de UCIBeeld belga

De uitslag kwam onverwacht voor Cookson, die de afgelopen dagen tijdens de WK wielrennen in Noorwegen nog liet optekenen te geloven in een 'substantiële voorsprong' op zijn Franse concurrent. De Brit presenteerde zich vier jaar geleden nog als grote vernieuwer van de wielersport. Hij trad aan in 2013, toen het dossier-Armstrong de geloofwaardigheid van de UCI flinke schade had berokkend. Hij riep daarop de Cycling Independent Reform Commission (CIRC) in het leven, een commissie die de misstanden in het wielrennen, en bij de bond in het bijzonder, moest onderzoeken.

De conclusies uit dat rapport waren snoeihard: bestuurders in de hoogste wielerkringen hadden decennialang nagelaten de dopingproblematiek in de sport bij de wortel aan te pakken. Ze verleenden wederdiensten aan renners en accepteerden giften die de internationale wielrenunie UCI kwetsbaar en controversieel maakten, concludeerde de CIRC. 'Ik heb voor verandering gezorgd. Ik heb de geloofwaardigheid van de UCI hersteld', aldus Cookson vol zelfvertrouwen tijdens het verkiezingscongres.

Vooral vorig seizoen was er kritiek op Cookson. Onder andere op het feit dat de WK wielrennen werden verreden in Qatar. 'Er zijn geen slachtoffers gevallen. Ik zie het probleem niet', zei Cookson over de hitte. Ook raakte voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins in opspraak vanwege het gebruik van een (prestatiebevorderend) medicijn tegen astma. Cookson was toentertijd de voorzitter van de Britse wielerbond. In een interview met de Volkskrant zei hij: 'Laten we wel wezen: er staat nergens dat Wiggins de regels heeft overtreden.'

Veel vertrouwen heeft Cookson niet in zijn opvolger. In aanloop naar de verkiezingen zei hij in de Franse krant L'Équipe over Lappartient, die burgemeester is van het dorpje Sarzeau in Bretagne: 'De UCI werkt met een jaarbudget van 30 miljoen euro. Je kunt zo'n organisatie niet besturen als een klein Bretons dorpje.'

De UCI werkt met een jaarbudget van 30 miljoen euro. Je kunt zo'n organisatie niet besturen als een klein Bretons dorpje
Brian Cookson

Lappartient was milder voor zijn opponent. Na zijn overwinning zei hij dat er in de afgelopen vier jaar onder Cookson zeker vooruitgang was geboekt in de wielrennerij, maar dat er te weinig was gedaan tegen corruptie.

De Fransman pleit ervoor dat de UCI prioriteit maakt van de strijd tegen mechanische doping. Ook wil hij om de vier jaar een gecombineerd WK met de vier olympische fietsdisciplines: weg, baan, bmx en mountainbike. Een andere belangrijke belofte van Lappartient is dat er meer aandacht komt voor vrouwenwielrennen.