‘Meest gehate man van Amerika’ verkoopt mythisch album van Wu-Tang Clan voor 1 miljoen (maar toch heeft hij verlies)

© Bernaded Dexters

Het enige exemplaar van een mythisch album van de Amerikaanse rappers van Wu-Tang Clan is voor 1 miljoen dollar onder de hamer gegaan. De omstreden zakenman Martin Shkreli was de verkoper. Eerder sloot hij niet uit dat hij het album ‘Once Upon a Time in Shaolin’ zou vernietigen.

De verkoop via de website eBay eindigde vrijdag op exact 1.025.100 dollar. Farma-ondernemer Martin Shkreli (34) kocht eind 2015 het kleinood voor 2 miljoen dollar. Even voordien was hij in het nieuws geraakt omdat hij een medicijn voor onder meer hiv-patiënten plots meer dan 50 keer duurder had gemaakt. De prijsverhoging van 13,5 naar 750 euro per pil leverde hem de koosnaam ‘de meest gehate man van Amerika’ op.

Maar tegenwoordig gaat het de man minder voor de wind. Vorige maand werd hij veroordeeld voor beursfraude, hij riskeert tot twintig jaar cel. Sindsdien was hij vrij op borg, maar die borg werd de voorbije dagen ingetrokken. Bovendien zit hij sinds deze week opnieuw vast omdat hij via Facebook 5.000 dollar uitloofde voor diegene die hem een haarlok van Hillary Clinton kan bezorgen.

© AP

‘Once Upon a Time in Shaolin’ werd bewaard in een kluis in Marokko tot het album in 2015 door de Wu-Tang Clan werd geveild. Volgens de clausules van de verkoop mag de muziek niet gecommercialiseerd worden voor 2103. Wel mag de eigenaar de songs gratis delen. Zo loste Shkreli enkele flarden na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

Medisch onderzoek

Toen hij de verkoop aankondigde, zei de geboren provocateur doodleuk dat hij de duurste plaat aller tijden nooit integraal heeft beluisterd. “Ik kan de veiling op elk moment annuleren en het album uit frustratie kapotslaan.” Hij verkoopt het kleinood naar eigen zeggen niet omwille van het geld. Shkreli wil minstens de helft van de opbrengst doneren aan medisch onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen