Ann (27) gaf zichzelf een jaar om met Izzy (28) alles uit het leven te halen: het huwelijksaanzoek is niet gelukt, de tattoo wel

Zijn vriendin ten huwelijk vragen op het concert van London Grammar in Helsinki is hem niet gelukt; zo lang hield het lichaam van Ann (27) het niet vol. Maar tijd om hun bucketlist grotendeels af te werken, was er wel voor Izzy Goedertier (28) en Ann uit Emblem.

Tom De Leur

“Mijn droommeisje. Al sinds lang.” Zo omschreef Izzy zijn vriendin Ann bij Cath Luyten op televisie. Het koppel was samen de studio van Vandaag over een Jaar binnengewandeld. Een jaar later stapte Izzy de studio opnieuw binnen, zonder Ann. Zijn vriendin was op 29 april overleden. Borstkanker met uitzaaiingen naar de hersenen, had Ann op tv verteld. Genezen zat er niet in, de tumoren niet laten groeien was het hoogst haalbare. De wens van Ann? “Alles uit het leven halen wat er te halen valt. Mooie herinneringen maken met vrienden en familie.” Een bucketlist afwerken, met andere woorden. Naar Lapland om het noorderlicht te zien, samen een tattoo laten zetten én trouwen. In de uitzending zei Ann het met een knipoog naar Izzy: “Ik heb nog een vrije vinger.”

Vandaag is Ann er al bijna een jaar niet meer. Izzy woont tijdelijk in Zweden, voor het werk. Hij geeft toe dat het confronterend was om zonder zijn vriendin opnieuw in de zetel te gaan zitten met Cath Luyten. “Het was de wens van Ann om het verhaal compleet te maken. Vier maanden hebben we uiteindelijk gekregen om er het beste van te maken. Dat hebben we gedaan.” De verre reis naar Gambia hebben ze niet kunnen maken. Ook het huwelijksaanzoek op het concert van London Grammar in Finland kwam er niet. “Soms denk ik weleens: dat aanzoek had ik eerder moeten doen. Maar ik wou er iets speciaals van maken, niet zomaar. Misschien hadden we dan andere momenten moeten opofferen.”

© © VRT - JOOST JOOSSEN

Dolgelukkig achter het stuur

Die momenten zijn er zeker geweest. Met de hele familie naar het pretpark De Efteling. Naar Barcelona met haar mama, Anns laatste reis. Ritjes maken met hun nieuwe scooter. “Ook al was die scooter meer mijn ding”, zegt Izzy. Elk een tattoo laten zetten, een pioenroos. En ook: autorijden. “Voor Ann was dat in het begin uitgesloten. Maar ze moest en zou haar zelfstandigheid herwinnen. Na een test bleek dat ze weer achter het stuur mocht. Ze was dolgelukkig. Ook omdat ze zoveel tijd kon doorbrengen met familie en vrienden. Al die mensen putten nog altijd kracht uit die momenten met Ann.”

De dood van zijn vriendin, met wie hij vijf jaar samen was, hakt er bij Izzy nog elke dag in. “Het duurde maanden voor ik mijn leven weer op orde kreeg. Maar ik heb wel gekeken naar het programma. De schijnwerpers opzoeken was niets voor Ann, maar ze wilde iets achterlaten. In Lier hebben we voor Ann een plekje ingericht, naast het water. Daar kwam ze geregeld. Op die plek komen we af en toe samen, met vrienden. Gewoon een glas drinken en genieten van de zon. Met Ann erbij.”

Lees meer

Hoofdpunten

Keuze van de redactie

Video