Direct naar artikelinhoud
Shutdown

Trump vernedert Huisvoorzitter Nancy Pelosi en verbiedt haar overheidsvliegtuig te nemen naar België

Nancy Pelosi samen met president Donald Trump bij eerdere onderhandelingen over de shutdown.Beeld AFP

Gisteren riep Nancy Pelosi Amerikaans president Trump nog op zijn State of the Union uit te stellen, vandaag neemt hij wraak. Trump heeft de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden verboden om een officiële reis te maken naar ons land, Egypte en Afghanistan als ze niet eerst met geld over de brug komt voor de grensmuur.

“Door de shutdown spijt het mij u te moeten informeren dat uw trip naar Brussel, Egypte en Afghanistan is uitgesteld”, schrijft Trump in een snerende brief. Het zevendaagse bezoek zal worden verplaatst eens de shutdown voorbij is, klinkt het. “In het licht van de 800.000 geweldige Amerikaanse ambtenaren die geen loon krijgen, ben ik er zeker van dat u het met mij eens bent dat deze pr-gebeurtenis uitstellen gepast is”, voegt de president er nog fijntjes aan toe.

Waarna een oproep volgt om opnieuw aan tafel te gaan zitten. “Ik denk dat het beter is dat u in Washington blijft om met mij te onderhandelen en u aan te sluiten bij de beweging rond Sterke Grensveiligheid om de shutdown te doen stoppen.” Trump voegt er nog aan toe dat Pelosi “uiteraard het recht heeft een commercieel lijnvliegtuig te nemen”, en sluit af in de hoop haar “snel te zien” en hoopt nog meer dat “onze open en gevaarlijke grens in het zuiden eindelijk de aandacht, het geld en de veiligheid krijgt die ze zo wanhopig nodig heeft”.

Lees ook

Lees ook
Beeld EPA

Democraten proberen Trumps State of the Union uit te stellen vanwege shutdown; Republikeinen furieus

Twitter bericht wordt geladen...

Militair vliegtuig

De trip van Pelosi naar onder andere ons land was nog niet eerder bekend. Dat is de normale procedure: uit veiligheidsoverwegingen worden reizen van hoge politici in de VS bijna nooit op voorhand aangekondigd, zeker niet wanneer er ook naar een oorlogsgebied zoals Afghanistan wordt gevlogen. Wellicht zou Pelosi samen met nog andere Congresleden onder andere de Amerikaanse troepen in Afghanistan bezoeken. Voor zo’n buitenlandse reis wordt altijd een militair vliegtuig gebruikt, maar Trump steekt daar nu dus een stokje voor.

Volgens een Amerikaanse journalist aan het Capitool in Washington zou Pelosi vanavond nog vertrekken richting de luchthaven en ons land. “De veiligheidsdiensten hebben een noodoproep gekregen van het Pentagon om te zeggen dat de trip niet meer doorgaat”, tweet Fox News-journalist Chad Pergram bij een foto van een bus van de Amerikaanse luchtmacht, die klaar stond om te vertrekken naar de luchthaven. “Congresleden zitten nu op de bus te wachten of ze kunnen vertrekken. Wij vernemen dat er woedende telefoons over en weer gaan tussen het Capitool, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Pentagon en het Witte Huis.

De Amerikaanse shutdown duurt nu al bijna een maand, een einde is nog altijd niet in zicht. De president blijft bij zijn vraag om 5,7 miljard dollar extra te krijgen voor de grensmuur met Mexico, de Democraten weigeren met dat geld over de brug te komen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...