© Getty Images

Ook FAGG waarschuwt voor verhoogd risico op zwangerschap tijdens gebruik Ozempic

Het federaal geneesmiddelagentschap FAGG waarschuwt nu ook voor het verhoogde risico op ongewenste zwangerschappen bij wie het diabetesmedicijn Ozempic, dat vaak gebruik wordt om te vermageren, neemt. Al lijkt dat meer te maken te hebben met dat vermageren dan met het medicijn zelf.

gjs

De voorbije weken doken op sociale media meerdere getuigenissen op van vrouwen die anticonceptiemiddelen namen en toch zwanger waren geworden in een periode waarin ze Ozempic gebruikten om te vermageren. Experts verklaarden toen aan onze krant al dat er geen rechtstreekse link was met het diabetesmedicijn, wel met de gevolgen van het vermageren.

LEES OOK. Opgepast voor de Ozempic-baby: vrouwen getuigen over hoe ze vermagerden én onbedoeld zwanger werden

“Het is een alom gekend fenomeen dat als je overgewicht of obesitas wegneemt bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen, dat de eerste stap is naar meer ovuleren en opnieuw vruchtbaarder worden”, zei Chantal Mathieu, endocrinoloog en diabetes-expert in het UZ Leuven, toen bijvoorbeeld.

Diabetes

Ook het FAGG waarschuwt nu voor dat verhoogde risico op zwangerschappen bij mensen die Ozempic gebruiken, na verscheidene meldingen op sociale media en één bij het FAGG zelf. Ook daar wordt de link met gewichtsverlies benadrukt. “Overgewicht en obesitas hebben een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Gewichtsverlies kan de kans op een verhoogde vruchtbaarheid en bijgevolg een spontane zwangerschap doen toenemen.” Bovendien staat op de bijsluiter van het product dat diarree en braken vermoedelijke bijwerkingen zijn van Ozempic. “Braken of diarree kunnen de betrouwbaarheid van orale anticonceptiva (zoals de pil, red) verminderen.”

LEES OOK. Opkomst van afslankmedicatie als Ozempic zal impact hebben op junkfoodindustrie, menen investeerders

Het effect van Ozempic op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen is niet bekend. “Uit dieronderzoek is wel reproductietoxiciteit gebleken, met eventueel een verlaging in overleving en groei van het embryo en foetale misvormingen/afwijkingen tot gevolg”, aldus het FAGG. “De relevantie voor de mens wordt klein geacht, maar kan niet volledig worden uitgesloten.”

Wat het FAGG wel benadrukt, is dat zwangere vrouwen beter ver weg blijven van Ozempic. “De bijsluiter vermeldt dat Ozempic niet tijdens de zwangerschap mag worden gebruikt. Wanneer een patiënte zwanger wil worden of zwanger wordt, moet de behandeling met Ozempic worden gestopt. Ozempic moet ten minste twee maanden voor een geplande zwangerschap worden gestopt vanwege de lange halfwaardetijd. Aan vrouwen die zwanger kunnen worden, wordt aangeraden om effectieve anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling met Ozempic.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER