Mee in één minuut: Jobs op de tocht bij Ikea, forse vergoeding voor De Crem, en opmerkelijke actie van Ryanair

© if

Hebt u een minuutje? Met dit handige overzicht bent u in 60 seconden helemaal mee met het nieuws van de dag.

jvh

Ikea wil de Belgische organisatiestructuur aanpassen: er staan 100 tot 120 banen op de helling bij de Zweedse meubelgigant, voornamelijk in het hoofdkantoor en de HR-afdelingen. Wereldwijd gaat het om 7.500 van de in totaal 160.000 jobs.

Amper 4,89 euro. Dat is de prijs die je betaalt voor een Ryanair-vlucht (enkele reis) naar tientallen bestemmingen in Europa vanuit Charleroi en Zaventem. De actie geldt vandaag nog de hele dag, tot één minuut voor middernacht. Maar hoe kan de Ierse lagekostenmaatschappij haar tickets zo goedkoop aanbieden? Is dit een actie om het imago op te poetsen na de stakingen? Zitten er geen addertjes onder het gras? Wij zochten het uit.

De voetganger die dinsdagavond werd aangereden in Ieper, is overleden. De bestuurder van de aanrijdende wagen vluchtte weg, maar gaf zichzelf woensdagnamiddag aan bij de politie.

De Belgische voetbalbond hoopt dat ook zij kan rekenen op spijt­optanten. Gisteren raakte bekend dat makelaar Dejan Veljkovic een deal sloot met het gerecht in ruil voor een fikse strafvermindering. Kort nadien liet de voetbalbond weten een gelijkaardige regeling te hebben.

Pieter De Crem (CD&V) is van plan om zijn uittredingsvergoeding op te nemen wanneer hij binnenkort stopt met de nationale politiek. De huidige staatssecretaris voor Buitenlandse Handel heeft recht op 390.000 euro.

In de Belgische kerk zijn ruim 163.000 vrijwilligers actief, is 15% van de bedienaars een vrouw, en trekken jaarlijks 1.557.600 mensen op bedevaart naar de vier belangrijkste bedevaartsoorden in ons land. Jaarlijks verblijven 121.273 mensen in de gastenverblijven van kloosters, abdijen, bedevaartsoorden en bisdommen. Het zijn slechts enkele van de opmerkelijke cijfers van het Jaarrapport van de katholieke Kerk van België.

Meer Nederlands en minder Frans in de ene school dan in de andere. Scholen die traditionele vakken samenvoegen in nieuwe ‘clusters’. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) geeft haar scholen veel vrijheid in de manier waarop zij de leerstof aanbieden vanaf 1 september 2019, met de start van het hervormde middelbaar.

Nog niet uitgelezen? Meer nieuws op Nieuwsblad.be!