Ace (3) mist zijn maatje Zazu heel erg.© RV

Wie zag vermiste blauw-gele ara Zazu? “Ons zoontje Ace (3) mist zijn maatje heel erg”

Handzame -

Heel wat inwoners van Handzame (Kortemark) speuren deze dagen de lucht af op zoek naar Zazu, een blauw-gele ara. De vogel van zes maanden oud ontsnapte zaterdag uit de tuin terwijl ze met haar vriendje Ace (3) aan het spelen was. Eigenaars Kevin Roose en Phoebé Vanderwee zijn er het hart van in.

Jelle Houwen

Het gebeurde zaterdagochtend terwijl het mooi weer was. Zazu is een blauw-gele ara van zes maanden oud en is het niet gewoon om buiten te vliegen. In huis krijgt de tamme vogel wel de vrijheid om los te vliegen.

“Ons zoontje Ace was buiten aan het spelen en plots bleek Zazu ook buiten te zijn geraakt”, vertelt papa Kevin (40). “Dat is voor haar heel onwennig. Ze bleef dan even ook gewoon op de grond zitten, maar wellicht is plots geschrokken van het net van onze trampoline. Daarop is ze verschrikt weggevlogen. Sindsdien is ze spoorloos, al weten we sinds maandagavond dat ze wel min of meer in de buurt blijft vliegen.”

Veel verdriet

De ontsnapping van Zazu zorgt voor veel verdriet in het gezin. Zeker Ace is er het hart van in. “Die twee zijn echt kameraadjes”, vervolgt papa Kevin. “Ace mist zijn vriendje heel erg. We hopen dat ze snel terug is. Maar Zazu maakt ook gewoon deel uit van ons gezin en ook onze andere kinderen zijn erg aan haar gehecht. Zo komt ze zelfs fruit vragen om vitamines te krijgen als onze jongste dochter fruit krijgt. Zazu is zes maanden oud, maar werd handtam gemaakt door een vrouw in Nederland die kuikens kweekt. We waren haar beetje per beetje aan het leren.”

“Binnen vliegen was geen probleem, buiten kon ze enkel nog in een kooi. Ze is nog niet gewend aan alle prikkels van het buitenleven en daarom vrezen we dat ze zich nu heel onwennig voelt.” Kevin en zijn vrouw Phoebé (26) lanceerden al een oproep die meer dan duizend keer gedeeld werd. Ook heel wat buurtbewoners zijn op de hoogte en speuren mee. (Lees verder onder de foto)

Het opsporingsbericht werd al meer dan 1.000 keer gedeeld.© RV

Vertrouwen

Toch heeft Kevin er goeie hoop in dat Zazu zelf terugkeert. “Via meldingen van bewoners weten we dat ze eigenlijk in een straal van tweehonderd meter blijft. Maar ze heeft de ervaring niet van vliegen op grotere hoogtes en naar beneden dalen. Dat vertrouwen moet ze echt plots krijgen. En daarom is het van groot belang dat ze door ons te zien en onze stem te horen haar angst overwint en naar beneden vliegt. Daarom doen we ook een oproep aan alle bewoners: als je haar ziet, bel ons, zodat we zelf snel kunnen komen.”

“Haar zelf roepen of lokken met eten zou haar schrik kunnen doen krijgen, waarna ze misschien wegvliegt en nooit meer terugkeert. Ze kent immers de omgeving niet. Dat is ook de reden waarom we de brandweer niet bellen terwijl ze al eens gezien werd hoog in een boom.”

Wie Zazu zou opmerken, kan altijd Kevin bellen op 0474/48.24.50.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer