Wie is Mohamed A., de man die ontsnapte tijdens gevangenentransport?

Mohamed A., de gevangene die dinsdag tijdens het transport kon vluchten, is goed bekend bij de politie en justitie. Maar wie is de man die volgens Parijse openbare aanklager “zeer goed” bewaakt werd?

lto
Bron: Le Parisien, BFMTV

Op dinsdag 14 mei werd in de regio Eure een gevangenisbus aangevallen in de buurt van het tolplein van Incarville. In die bus bevond zich Mohamed A., een 30-jarige man die de bijnaam “La Mouche” of “De Vlieg” heeft en leider zou zijn van een drugsbende. Hij was onderweg naar de gevangenis van Évreux nadat hij dinsdagochtend ondervraagd was door de onderzoeksrechter in Rouen in verband met een zaak van poging tot doodslag.

A. werd afgelopen dinsdag berecht door de rechtbank van Évreux voor diefstal, de man zou namelijk uit supermarkten en winkels in de buitenwijken van Évreux hebben gestolen tussen augustus en oktober 2019. Hij werd vervolgd voor 7 feiten, vrijgesproken voor 4 en veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. De openbare rechtbank had 24 maanden gevangenisstraf geëist. Hij werd eerst vastgehouden in de Baumettes-gevangenis in Marseille, de Santé-gevangenis in Parijs en onlangs in Évreux, in het kader van zijn veroordeling van afgelopen dinsdag.

Tiental veroordelingen

Volgens BFMTV loopt er ook in Marseille een onderzoek voor vrijwillige doodslag van een inwoner in Dreux (Aubagne) op 17 juni 2022. De feiten zouden volgens de Franse nieuwswebsite verband hebben met drugshandel.

Over het algemeen bevat zijn strafblad een tiental veroordelingen voor kleine overtredingen: rijden zonder rijbewijs, diefstal, verzet bij arrestatie en belediging. Hij stond volgens het Openbaar ministerie onder speciaal toezicht.

Gedetineerden kunnen onder speciaal toezicht staan, omdat ze behoren tot de georganiseerde misdaad of een terroristische organisatie, of omdat ze waarschijnlijk zullen ontsnappen.

De gevangene is momenteel samen met de aanvallers op de vlucht. Het gebied wordt nu nauw gecontroleerd en in een bericht op X beloofde minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin dat “alle middelen zullen worden ingezet om deze criminelen te vinden”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer