© REUTERS

New Yorkse universiteit annuleert grote diploma-uitreiking na pro-Palestijnse protesten

De Columbia University in New York, nu al dagenlang het epicentrum van pro-Palestijnse protesten, ziet af van de grote diploma-uitreiking op 15 mei en gaat in de plaats daarvan kleinschaligere evenementen organiseren. Dat meldt de universiteit zelf in een communiqué.

mts
Bron: BELGA

“Alle schoolplechtigheden die gepland staan op de South Lawn van de Morningside-campus worden verplaatst” van deze wijk in het noorden van Manhattan naar een sportcomplex van de universiteit, klinkt het in een persbericht.

In de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, kwam recent een studenten- en activistenbeweging op gang die de Palestijnse zaak verdedigt en zich verzet tegen de oorlog die Israël voert tegen Hamas in de Gazastrook. De beweging verspreidde zich van Californië in het westen (Ucla, USC, enzovoort) tot de noordoostelijke staten (Columbia, Yale, Harvard, UPenn) en centrale en zuidelijke staten zoals Texas en Arizona. De demonstranten eisen onder andere het doorsnijden van de banden tussen grote Amerikaanse privé-universiteiten en mecenassen en bedrijven die banden hebben met Israël.

LEES OOK. Amerikaans studentenprotest waait over naar Vlaanderen: “Na zeven maanden genocide is het echt nodig dat studenten in opstand komen”

LEES OOK. De professor die meedoet aan de bezetting van UGent: “Het lijkt wat drastisch, maar dit is gewoon nodig”

De New Yorkse politie drong dinsdagavond via een speciale politietruck een bezet universiteitsgebouw binnen.© REUTERS