Buurtbewoners halen slag thuis: geen vergunning voor padelterreinen want te veel lawaai

© dvp

De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft de stedenbouwkundige vergunningen voor het vellen van 26 bomen en voor de aanleg van twee padelterreinen langs de Bevegemstraat vernietigd.

Pieter De Valkenaere

Het stadsbestuur maakte in juni van dit jaar bekend dat het 26 hoogstammige bomen langs de Bevegemstraat zou laten rooien om zo de infrastructuur die het daar ter beschikking stelde van Tennisclub Zottegem, te kunnen uitbreiden met twee padelterreinen. Die terreinen zouden niet door Zottegem maar met een privé-investering worden bekostigd. Eind vorige week raakte bekend dat de deputatie beide vergunningen – voor het rooien van de bomen en voor de aanleg van de twee padelterreinen – na beroep van twee buurtbewoners en van Groen Zottegem heeft vernietigd. De adviezen van de stedenbouwkundige ambtenaar van de provincie waren heel duidelijk: zowel de vergunning voor het kappen van de bomen als voor de bouw van de padelterreinen hadden er nooit mogen komen.

“De bouwvergunning werd vernietigd omdat de padelterreinen niet ruimtelijk inpasbaar zijn en wel degelijk ontoelaatbare geluids- en lichthinder met zich mee zouden brengen”, licht Kathy Messens toe. Zij is een van de twee buurtbewoners die in beroep gingen.

Onafhankelijke geluidsdeskundige

“Deze overlast hebben wij vorig jaar al mogen ondervinden toen een tijdelijk padelterrein aanwezig was. Daarenboven werd eveneens door een onafhankelijk geluidsdeskundige een studie uitgevoerd en die toont onmiskenbaar aan dat de geluidslast die daar zal worden veroorzaakt, ruim de toegelaten norm zal overschrijden. Er is ook totaal geen draagvlak aanwezig binnen de buurt voor het rooien van de bomen en de aanleg van deze padelterreinen, zoals ook aangetoond werd door een petitie.”

Kappen bomen schaadt karakter omgeving

“De besluiten van de deputatie waren inderdaad zeer duidelijk”, vult Groen-raadslid Heidi Schuddinck aan. “Er staat: Het kappen van de 26 hoogstammige bomen schaadt zonder meer het karakter, respectievelijk het woonklimaat van de bebouwde omgeving.” Het is voor Groen onbegrijpelijk dat het stadsbestuur bij de toekenning van de vergunning geen rekening heeft gehouden met de bekommernissen van de buurtbewoners, de beeldkwaliteit of natuurwaarde van de bomen. In dergelijke situaties is meer overleg met de buurt absoluut noodzakelijk.”

Schepen van Sport Peter Roman geeft aan nog geen tijd te hebben gehad om de besluiten grondig te lezen. “Maar sowieso zullen wij ons neerleggen bij de beslissing van de deputatie. Het was TC Zottegem dat de terreinen wou aanleggen en bekostigen. We moeten afwachten hoe zij reageren, misschien kunnen ze er zich alsnog in vinden om de terreinen elders aan te leggen.”

Tennisclub teleurgesteld

David Van Der Meulen van Tennisclub Zottegem reageert teleurgesteld. “Ik was met stad Zottegem overeengekomen om in te staan voor de aanleg van de terreinen, maar wel op voorwaarde dat de bomen gerooid worden. Anders zouden de terreinen door de vallende bladeren een te lange periode niet bespeelbaar zijn geweest. De terreinen elders op het domein aanleggen zien wij niet zitten omdat ze dan te ver van onze cafetaria zouden verwijderd zijn. We gaan ons nu beraden of we eventueel beroep aantekenen tegen de beslissing.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen