Ooit stond je in het gemeentehuis aan het loket voor papieren, nu kan je er frieten kopen

© fg

Veertig jaar na de dorpsfusie heeft het voormalige gemeentehuis van Kumtich opnieuw de deuren geopend. Niet voor de afhandeling van allerlei administratieve geplogenheden deze keer, maar wel om er frieten, satés en bouletten te kopen.

Achiel Baeken

Het voorbije weekend kon je in het oud-gemeentehuis voor het eerst frieten in puntzakken kopen, met als mogelijke toemaatjes een stevige klad mayonaise, een curryworst, een cervela, een boulet of een brochette.

Het gebouw kwam na de fusie van Kumtich met Tienen in 1977 in privéhanden terecht. Het bezit een unieke bouwstijl en heeft ook een uitkijktoren met zicht op “de plek”, zoals de Kumtichnaren hun dorpsplein noemen. De uitbaters wisten meteen elke naam gekozen voor hun frituur. Van ver ziet iedereen nu ‘De Plek’ wapperen op een groot spandoek op de voorgevel.

“Zot van frieten”

Die uitbaters zijn Jérémie Nitelet, Robert Blommaert en Ignace Renaud. “Al lang dweepten we met het idee om een eigen zaak te beginnen”, vertelt Jérémie Nitelet. Hij is niet onbekend in de streek. Hij deed mee aan het veelbesproken televisieprogramma ‘Temptation Island’ en is keeper bij Crossing Vissenaken. “We zijn zot van frieten. In dit oud-gemeentehuis zagen we de ideale plek om met een frituur te beginnen. Daarom verenigden we ons in een vennootschap. Het gebouw leent zich tot een functie in de horeca en er is ruime parkeergelegenheid op het plein”, zegt hij. “Momenteel huren we het gebouw, maar als de zaken meevallen, sluiten we een aankoop niet uit. Er zijn daarvoor al contacten gelegd. Als jonge gasten waren we al actief in de horecasector. We hebben dus wel enige ervaring in bereidingen en bedieningen.”

Eethuis

Waar vroeger de gemeentesecretaris zijn kantoor had, worden nu de frieten gebakken. De raadszaal wordt ingericht als eethuis. “ Vanaf eind november kunnen we er na de officiële opening ook snacks, koude schotels en spaghetti serveren. Noem het een beperkte menukaart”, zegt Ignace Renaud.

Het gemeentehuis dateert van 1965. Toen de gemeentelijke administratie er na de gemeentefusie vertrok, kwam het leeg te staan. Een tijd deed het dienst als locatie voor tv Hageland, die evenwel nooit op het scherm geraakte. Ook een school voor Argentijns tangodansen bleef geen lang leven beschoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen