© RAKTDA

Er is leven naast Dubai: maak kennis met Ras Al Khaimah

Stel, u heeft deze winter zin in een zonvakantie in een Arabische Golfstaat, maar Dubai, met zijn blingbling en superlatieven, vindt u er wat over. Dan heet Ras Al Khaimah u welkom, dat andere emiraat dat er prat op gaat strand, woestijn, bergen en zelfs groene mangroves te bieden.

edk

Toegegeven, we moesten er zelf even snel Google Maps bijhalen om te zien waar Ras Al Khaimah (RAK) ligt. Het is een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in de Perzische Golf, waarvan Abu Dhabi het grootste en Dubai het bekendste is.

Emirates vliegt twee keer daags op Dubai, en vandaar is het met de auto nog een klein uurtje rijden. In de zomer kan het er behoorlijk heet zijn, tot 45 °C, maar in onze wintermaanden – met een gemiddelde temperatuur van 26 °C in januari – is het een interessante winterzonbestemming.

Maar waarin verschilt RAK dan precies van Dubai? Wel, het is er een pak rustiger en het draait er niet om grootstedelijk spektakel en superlatievenattracties. Maar wie van de zee en het strand houdt zit er wel goed in de luxeresorts, veelal met wellnessfaciliteiten, langs de 64 km lange kustlijn met witte zandstranden. Dat de hotelprijzen er nog lager liggen dan in Dubai is mooi meegenomen. Wie liever in het water vertoeft dan lui in het zand ligt, kan kiezen tussen zeilen, jetskiën, wakeboarden, parasailen, flyboarden of kajakken.

Naast de zee is de grote attractie de woestijn, met als bijzonder kenmerk dat het zand er een unieke terracottakleur heeft. Mooi om naar te kijken maar ook een grote speeltuin. Wie van actie houdt kan er met een 4x4 of quad door de duinen stuiven of wat rustiger aan doen op de rug van een kameel. Zo’n woestijnsafari wordt veelal afgesloten met een Arabisch buffet in bedoeïenenstijl.

© RAKTDA

Een andere trekpleister is de Hajar bergketen in het oosten. In die ruige bergen zijn wandel-, fiets- en klimroutes (via ferrata) uitgestippeld. Met Oman deelt RAK ook de hoogste berg van de VAE, de Jebel Jais (1.934 m). In februari van dit jaar werd daar de langste zipline ter wereld in gebruik genomen – dan toch een superlatief! Van een hoogte van 1.680 m zoeven adrenalinejunkies er over een afstand van bijna 3 km met snelheden tot 150 km/uur door een spectaculair berglandschap.

Rest nog enig architecturaal erfgoed. Het gebied kende in de loop der tijden nogal wat verschillende bezetters en dat is te zien aan een aantal vestingwerken, forten en torens. Een must see is het Dhayah Fort, het enige fort in de VAE dat op een heuvel gebouwd is. Je krijgt er een mooi uitzicht over de palmentuinen, de zee en de bergen. Een overblijfsel van een heel ander verleden is Al Jazirat Al Hamra, ooit een bloeiend dorp van parelvissers, nu een verlaten spookdorp.

• rasalkhaimah.ae

• Touroperators als TUI, Thomas Cook en Corendon hebben Ras Al Khaimah

in hun aanbod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer